| |     ћирилица | english  
Naslovna
Razgovor ambasadorke sa predstavnicima „Hajnrih Bel“ zadužbine, bliske partiji Zelenih

11.1.2022.

Ambasador dr Snežana Janković imala je video konferenciju sa Ninom Ledžava, budućom direktorkom Regionalne kancelarije Zadužbine „Hajnrih Bel“ u Beogradu, i Valterom Кaufmanom, načelnikom Sektora za Istočnu i Jugoistočnu Evropu u sedištu ove zadužbine u Berlinu.

Zadužbina „Hajnrih Bel“ je bliska partiji Zelenih i u Srbiji je prisutna od 2006. godine, a nova direktorka preuzeće dužnost na proleće ove godine. U razgovoru je bilo reči o brojnim temama od značaja za sprovođenje reformi i napredak u evrointegacijama Republike Srbije. Predstavnici Zadužbine naglasili su da se oni i partija Zeleni snažno zalažu za članstvo Srbije i regiona u Evropskoj uniji i sa tim ciljem su i kritični prema onim oblastima u kojima je neophodno pojačati reformske napore i dostići evropske standarde. Posebno je bilo reči o reformama u oblasti vladavine prava, gde je zajednički naglašena važnost uspeha predstojećeg referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa. Takođe, razmenjena su mišljenja i o pitanjima klimatske zaštite, koja su u posebnom fokusu rada Zadužbine, ali kojima i Srbija posvećuje sve veću pažnju.

Ambasadorka Janković je istakla da nova direktorka stupa na dužnost u periodu kada računamo na pojačanu podršku nemačke Savezne vlade i partije Zelenih našem evropskom putu. U tom smislu, očekujemo da će nam Zadužbina „Hajnrih Bel“ biti partner i sagovornik u sprovođenju reformi, i da će nam pružiti konkretnu i iskrenu podršku. Sugerisala je da po stupanju na dužnost nova direktorka ostvari kontakte sa resornim ministarstvima jer je konstruktivni dijalog osnovni preduslov za bolje međusobno razumevanje i saradnju i ostvarenje ciljeva poput punopravnog članstva Srbije u Evropskoj uniji.


Verzija za štampu
Vesti