| |     ћирилица | english  
Naslovna
Razgovor ambasadorke dr Snežane Janković sa Oliverom Šenkom, ministrom za savezna pitanja i šefom državne kancelarije Saksonije

7.2.2022.

Ambasador dr Snežana Janković imala je danas video konferenciju sa Oliverom Šenkom, ministrom za savezna pitanja i šefom državne kancelarije Saksonije.

U razgovoru je bilo reči o daljem unapređenju bilateralne saradnje između Srbije i Saksonije. Ambasadorka Janković je posebno istakla potencijale koje pruža privredna saradnja, uzimajući u obzir da je već 400 nemačkih kompanija prisutno u Srbiji i da zapošljava 75 hiljada radnika. Naglasila je da Srbija, kao i Saksonija, posebnu pažnju poklanja klasteru informacionih tehnologija i mikroelektronike i navela da premijerka Srbije Ana Brnabić danas u Ženevi sa Svetskim ekonomskim forumom potpisuje Sporazum o izgradnji Centra za četvrtu industrijsku revoluciju. Ministar Šenk se složio da u ovoj oblasti postoje veliki potencijali i predložio da se uspostavi bliža saradnja između privrednih komora i relevantnih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji i Saksoniji.

U razgovoru je, takođe, bilo reči o kulturnoj saradnji u svetlu važnih jubileja kojima se obeležava 200 godina od saradnje Vuka Stefanovića Кaradžića i 240 godina od saradnje Dositeja Obradovića sa Univerzitetom u Lajpcigu, koji se nalazi upravo u Saksoniji.

Кao dalje oblasti potencijalne saradnje identifikovane su  i borba protiv klimatskih promena, energetska tranzicija i inovacije, u vezi sa čim je dogovorena podrobnija razmena mišljenja u cilju konkretizacije saradnje Srbije i Saksonije.


Verzija za štampu
Vesti