Printer Friendly Version Допунска настава @ 18 September 2012 02:09 PM

ПОЧЕЛО СА РАДОМ ОНЛАЈН ОДЕЉЕЊЕ

ДОПУНСКЕ ШКОЛЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У БЕРЛИНУ!

ДРАГА ДЕЦО И РОДИТЕЉИ!

Многа деца која би желела да похађају наставу српског језика не могу то да чине, јер живе далеко од Берлина. Њихови родитељи раде и нису у могућности да их редовно доводе на наставу. Повремени долазак би се можда, понекад, и могао организовати, али је за прави успех и напредак у учењу потребно редовно похађати часове.

◊ Због тога је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Берлину,  основало онлајн одељење за децу која живе изван Берлина, а желе да се придруже настави, и тако им омогућило да уче, развијају и негују свој матерњи језик и културу и да се упознају и на нови начин друже са вршњацима.

◊ За онлајн одељење се могу пријавити деца од 7 до 14 година која живе у покрајинама:

Бранденбург, Саксонија, Тирингија, Саксонија-Анхалт и Мекленбург-Доња Померанија.

Настава се одвија једном недељно по претходно утврђеном распореду и могу је похађати сва деца чији је матерњи језик српски без обзира на место рођења.

Изучавају се три предмета: „Српски језик“, „Моја отаџбина Србија“ и „Основи културе српског народа“.

Наставници језика су стручни, мотивисани и посебно обучени за рад са децом која расту у двојезичном или мултијезичном окружењу.

Издвајамо само неке од разлога зашто је  похађање Допунске школе на српском језику значајно за децу која живе у дијаспори:

  1. учећи српски језик и писмо, основе српске културе и историје, дете ће јачати везе са својом отаџбином и развијати свест о свом пореклу;
  2. проширивањем знања матерњег језика дете ће повећати способности да сваки следећи језик научи лакше и темељније
  3. развијаће вештину читања, али и разумевања прочитаног;
  4. упознаће се са врхунским делима српске књижевности и повећаће се и њихово интересовање за читање књига на српском језику;
  5. стицањем званичног уверења о завршеној основној школи на српском језику, ученик ће, уколико буде желео, моћи да настави школовање у Србији;
  6. повећавају се могућности детета при избору будућег занимања;
  7. дете ће се дружити са децом истог или сличног порекла, децом која имају два матерња језика, као и са другом децом која желе да уче српски;
  8. када епидемиолошка ситуација дозволи, Допунска школа ће у сарадњи са Амбасадом Берлину, организовати долазак деце из онлајн одељења у Берлин и дружење са вршњацима, спортски дан, представу и др.

ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ

Настава почиње недељу дана касније од почетка редовне школске године, а завршава се недељу дана раније.

На почетку школске године родитељ(и) попуњава(ју) уписницу у коју се уносе подаци о ученику (име, презиме, разред, телефон, адреса).

Током године наставници воде евиденцију за сваког ученика на законом прописаним обрасцима – Матичним књигама и Дневницима рада који се чувају у Амбасади Републике Србије у Берлину. На крају школске године, ученици који заврше разред добијају ђачку књижицу са оценама, а на крају школовања и УВЕРЕЊЕ (раније сведочанство) о завршеном школовању.

Министарство просвете, науке и техношког развоја Републике Србије обезбеђује средства за реализацију наставе, тако да ученици не плаћају школарину.

ПРИЈАВА ЗА ОНЛАЈН ОДЕЉЕЊЕ

Родитељи, Вашу децу можете пријавити за упис у школу електронским путем на следећу адресу:

srpskadopunskaskola@gmail.com

а можете се јавити и наставницама Марији Алексић на тел. +49 15778541949, Мирјани Стефановић  на тел. +49 157 83168631 и координаторки Биљани Букинац  на тел.+49 163 172 8684, које ће одговорити на свако Ваше питање.

 ◊ И да се  не заборави: ,, Волите српски језик сваког дана по мало. Српски језик нема никог другог сем нас.  Душко Радовић


Настава на матерњем језику у Немачкој може бити интегрисана или неинтегрисана. Интегрисана настава на матерњем језику се одвија у оквиру немачког школског система и према њиховим плановима и програмима. Неинтегрисану наставу, која се спроводи у организацији и по програмима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије, изводе наставници које упућује наше Министарство. Оваква врста наставе се реализује у покрајинама Баден–Виртемберг, Берлин и Хамбург.

На територији Берлина наставу одржавају наставнице:

Марија Алексић, телефон: +4915778541949 и

Мирјана Стефановић, телефон: +49157 83168631

 

ПОШТОВАНИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЉИ!

У Берлину се, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, спроводи допунска настава на српском језику, за децу од 7 до 14 година која желе да уче српски језик, упознају српску традицију, културу и стекну основна знања из националне историје и географије.  У допунској школи се похађају следећи предмети:

  1. Српски језик и култура
  2. Моја домовина
  3. Основе културе српског народа

Настава почиње недељу дана касније од почетка редовне школске године, а завршава се недељу дана раније.

На почетку школске године родитељ(и) попуњава(ју) уписницу у коју уноси податке о ученику (име, презиме, разред, телефон, адреса).

Током године наставници воде евиденцију за сваког ученика на законом прописаним обрасцима – МАТИЧНИМ KЊИГАМА И ДНЕВНИЦИМА РАДА (који се чувају у Амбасади Републике Србије у Берлину).

На крају школске године, ученици који заврше разред добијају ђачку књижицу са оценама (1-5), а на крају школовања и УВЕРЕЊЕ (раније сведочанство) о завршеном школовању.

Наставу изводи  стручно оспособљен наставни кадар.

Министарство просвете, науке и техношког развоја Републике Србије обезбеђује средства за реализацију наставе, тако да ученици не плаћају школарину.

Почетком сваке школске године се бира Школски одбор и Савет родитеља школе.

У току године се, сходно жељама и потребама ученика и родитеља, организују слободне активности (излети, приредбе, спортски дан, радионице)

Питања и предлоге можете упутити на мејл:

srpskadopunskaskola@gmail.com

За додатне информације посетите страницу школског блога:

www.srpskaskolauberlinu.blogspot.de

РАСПОРЕД ОДРЖАВАЊА

ДОПУНСKЕ НАСТАВЕ НА СРПСKОМ ЈЕЗИKУ У БЕРЛИНУ

ШKОЛСKЕ 2022/23. ГОДИНЕ

 

Марија Алексић – Наставни пунктови на којима се  одржава допунска настава на српском језику у Берлину

Уторак од 14.30 до 17.30 часова

MASCHA-KALÉKO-GRUNDSCHULE, Königstr. 32 (Tempelhof), 12105 Берлин

Субота од 12.00 до 15.00 часова

КУД "Златни опанак", Кopenhagener Straße 35-37 (Reinickendorf), 13407 Берлин

Недеља од 9.30 до 11.30 (млађа група) и старија група од 11.00 до 13.00 часова

Српска православна црква Свети Сава, Ruppiner Straße 28, (Wedding), 13355 Берлин

Недеља од 14.00 до 16.00 (млађа група), средња и старија група од 15.45 до 18.15 часова

Српско-немачка заједница "Младост", Askanierring 155/ 156 (Spandau), 13585 Берлин

Мирјана Стефановић – Наставни пунктови на којима се одржава допунска настава на српском језику у Берлину

Уторак od 15.00 до 18.00 часова

Beethoven Gymnasium, Barbarastrasse 9, 12249 Берлин

Среда од 15.00 до 18.00 часова

Löcknitz Grundschule, Berchtesgadenerstrasse 10/11, 10779 Берлин

Петак од 15.00 до 18.00 часова

Lily Braun Gymnasium, Münsingerstrasse 2, 13579 Берлин

За више информација, пишите на мејл: srpskadopunskaskola@gmail.com,  или позовите наставницу српског језика Марију Алексић +491577/8541949 (marijaaleksic393@yahoo.com) и наставницу српског језика Мирјану Стефановић +4915783168631 (mira.stefanovic54@googlemail.com).

 

За обавештења, молимо обратите се  Конзуларном одељењу Aмбасаде.