Printer Friendly Version Humanitarna pomoć prikupljena u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu - dosadašnje aktivnosti, 27. maj 2014. godine @ 24 May 2014 11:44 AM

Na namenski račun Ambasade Republike Srbije u Berlinu za pomoć stradalima u poplavama na teritoriji Republike Srbije, kao i za saniranje štete do sada je uplaćeno 31.885,00 evra.

U prostorijama Ruskog doma (Russisches Haus) u Berlinu 26. maja 2014. održan je humanitarni koncert pod nazivom "Od sveg srca", na kome su nastupili umetnici iz Srbije koji žive i rade u Berlinu, horovi SPC iz Berlina, učenici Baletske škole "Renate Leković", folklorni ansambl "Srpsko-nemačke zajednice", pijanisti i violinisti iz Bugarske, Rusije i Rumunije. Ruski dom je besplatno ustupio svoje prostorije, a prikupljeni prihod od prodatih ulaznica u iznosu od 5.470,00 evra uplaćen je na račun za pomoć stradalima.

Transport humanitarne pomoći prikupljene u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu nastavljen je i 23. i 24. maja 2014. godine.

Transport pošiljke 23. maja omogućila je nemačka humanitarna organizacija "Die Johanniter", koja je donirala kamion zapremine 7,5 tona. Ovom pošiljkom upućena je velika količina vode, hrane za bebe, konzervirane hrane, higijenskih artikala, toalet papira, ćebadi i obuće. Akciju utovara kamiona i evidencije utovarene robe pratila je tv ekipa RBB, a saopštenje o slanju humanitarne pomoći objavljeno je i na internet stranici organizacije "Die Johanniter" i "AWO International".

Otpremu prikupljene pomoći 24. maja omogućilo je transportno preduzeće "NIKOS Transporte GmbH", koje će prevesti robe ukupne težine 5 tona.

Prva pošiljka najpotrebnijih artikala humanitarne pomoći – sredstva za ličnu higijenu, konzervirana hrana, pelene za bebe, hrana za bebe, flaširana voda - poslata je u ponedeljak, 20. maja 2014. godine, autobusom „Srbija Tours“-a. Za transport druge pošiljke težine 3,5 tona pobrinuo se autoprevoznik „Ilić“ iz Berlina, koja je 22. maja upućena u Srbiju.

Prva pošiljka najpotrebnijih artikala humanitarne pomoći redovnim letom Air Serbia iz Berlina za Beograd upućena je 21, a druga 22. maja 2014. godine. Do sada je avionima Air Serbia poslato robe težine 1,5 tona. Angažovanjem Ambasade R. Srbije obezbeđeno je da ovlašćeni špediter i handling agent doniraju vrednost svojih usluga.

Ambasada R. Srbije u Berlinu zahvaljuje svim ljudima dobre volje, donatorima i volonterima, koji su velikim zalaganjem pomogli u pakovanju, utovaru i transportu humanitarne pomoći.