Printer Friendly Version Хуманитарна помоћ прикупљена у Амбасади Републике Србије у Берлину - досадашње активности, 27. мај 2014. године @ 24 May 2014 11:48 AM

На наменски рачун Амбасаде Републике Србије у Берлину за помоћ страдалима у поплавама на територији Републике Србије, као и за санирање штете до сада је уплаћено 31.885,00 евра.

У просторијама Руског дома (Russisches Haus) у Берлину 26. маја 2014. одржан је хуманитарни концерт под називом "Од свег срца", на коме су наступили уметници из Србије који живе и раде у Берлину, хорови СПЦ из Берлина, ученици Балетске школе "Ренатe Лековић", фолклорни ансамбл "Српско-немачке заједнице", пијанисти и виолинисти из Бугарске, Русије и Румуније. Руски дом је бесплатно уступио своје просторије, а прикупљени приход од продатих улазница у износу од 5.470,00 евра уплаћен је на рачун за помоћ страдалима.

Транспорт хуманитарне помоћи прикупљене у Амбасади Републике Србије у Берлину настављен је и 23. и 24. маја 2014. године.

Транспорт пошиљке 23. маја омогућила је немачка хуманитарна организација "Die Johanniter", која је донирала камион запремине 7,5 тона. Овом пошиљком упућена је велика количина воде, хране за бебе, конзервиране хране, хигијенских артикала, тоалет папира, ћебади и обуће. Акцију утовара камиона и евиденције утоварене робе пратила је тв екипа RBB, а саопштење о слању хуманитарне помоћи објављено је и на интернет страници организације "Die Johnniter" и "АWО International".

Отпрему прикупљене помоћи 24. маја омогућило је транспортно предузеће "NIKOS Transporte GmbH", које ће превести робе укупне тежине 5 тона.

Прва пошиљка најпотребнијих артикала хуманитарне помоћи – средства за личну хигијену, конзервирана храна, пелене за бебе, храна за бебе, флаширана вода - послата је у понедељак, 20. маја 2014. године, аутобусом „Србија Турс“-а. За транспорт друге пошиљке тежине 3,5 тона побринуо се аутопревозник „Илић“ из Берлина, која је 22. маја упућена у Србију.

Прва пошиљка најпотребнијих артикала хуманитарне помоћи редовним летом Air Serbia из Берлина за Београд упућена је 21, а друга 22. маја 2014. године. До сада је авионима Air Serbia послато робе тежине 1,5 тона. Ангажовањем Амбасаде Р. Србије обезбеђено је да овлашћени шпедитер и хандлинг агент донирају вредност својих услуга.

Амбасада Р. Србије у Берлину захваљује свим људима добре воље, донаторима и волонтерима, који су великим залагањем помогли у паковању, утовару и транспорту хуманитарне помоћи.