Printer Friendly Version Pristipanje Republike Srbije projektu "Traduki" @ 19 November 2014 10:48 AM

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je 4. novembra 2014. godine u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke potpisao Sporazum o pristupanju Republike Srbije projektu „Traduki“.

Prisutnima se obratio ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Nakon potpisivanja sporazuma priređena je jednočasovna podijumska diskusija na temu „Na koji način multilateralna kulturna politika može aktivno da kreira budućnost?“, na kojoj su pored I. Tasovca učestvovali A. Zlatar Volić, ministarka kulture Hrvatske, M. Kumbaro-Furči, ministarka kulture Albanije, princ Štefan fon und cu Lihtenštajn, ambasador Lihtenštajna u Berlinu, A. Plešu, bivši ministar inostranih poslova Rumunije, M. Šefer, predsednik Izvršnog odbora Fondacije BMW Herbert Quandt, i A. Majcner, zamenik direktora Generalne direkcije za kulturu i komunikaciju u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke.

„Traduki“ je osnovan 2008. godine kao projekat privatno-javnog partnerstva, sa ciljem podsticanja prevodilaštva i književne razmene. U okviru programa podstiče se prevođenje dela savremene književnosti, stručne literature, književnosti za decu i mlade, ne samo sa nemačkog i na nemački, već i na jezike regiona. Projekat je pokrenut na inicijativu ministarstava inostranih poslova Austrije i Nemačke, švajcarske kulturne fondacije Pro Helvetia, KulturKontakt Austria, Gete instituta i fondacije S. Fischer.

Više informacija o projektu možete pronaći na http://traduki.eu/