Printer Friendly Version Дунавски салон 2016 @ 14 March 2016 11:50 AM

 

10. март - Амбасада Р.Србије у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Представништвом Баден-Виртемберга у Берлину организовала је Дунавски салон 2016 под називом „ЕУ стратегија за дунавски регион, идентитет и туризам“. Догађај инициран од стране Петера Фридриха, министра за Европу покрајине Баден-Виртемберг, традиционално се одржава у просторијама Представништва Баден-Виртемберга и пратећа је манифестација Међународног сајма туризма у Берлину (ITB).

 

Уводне говоре одржали су Клаус Петер Клостермајер, шеф Представништва Баден-Виртемберга у Берлину и Рената Пинџо, помоћница министра за трговину, туризам и телекомуникације у Владе Републике Србије.

 

Говорници током панел дискусије на тему  „ЕУ стратегија за дунавски регион, идентитет и туризам“  били су Елен Бос, професорка политичких наука на Универзитету Андраши у Будимпешти, Андреас Браун, директор компаније „Туристички маркетинг Баден-Виртемберг“, др Јелена Волић–Хелбуш, експерткиња Београдског фонда за политичку изузетност и ГС Форума Србија-Немачка и Борис Александер Кинле, са Универзитета за медије у Штутгарту. Модератор дискусије био је Екарт Штратеншулте, директор Европске академије у Берлину. 

 

Панел дискусији претходило је емитовање филма Tуристичке организације Србије под називом „Дунав у Србији – 588 утисака“, који је на филмском такмичењу „Das goldene Stadttor“ у оквиру ITB-а освојио друго место. (Филм можете погледати овде)

 

Први део манифестације закључен је завршним обраћањем Михаела Рота, државног министра за Европу у Министарству иностраних послова СР Немачке.

 

Државни министар Михаел Рот је у свом говору нагласио да управо заједништво, за шта пример може бити Подунавска сарадња, представља оно што је у овом тренутку  Европи најпотребније. Државни министар је изразио задовољство због недавног отварања првих поглавља у преговарачком процесу Србије и ЕУ. Оценио је да овај процес за кандидате није лак, али је неопходан, јер ЕУ представља много више од заједничког тржишта, она је пре свега вредносна заједница. Истакао је да је на путу ка ЕУ кључан напредак у области владавине права и заштите мањина, додавши да се пут ка ЕУ исплати и да ће немачка влада наставити да пружа подршку државама Западног Баклана.

 

У току вечери одржан је и пријем током којег којег су служени специјалитети карактеристични за кухињу наше земље, заједно са аутохтоним винима и ракијама. Традиционалну музику из различитих региона Србије, са нагласком на Подунавље, изводио је ансамбл  Душка Јовановића. Део туристичке понуде Србије чинио је и штанд ТОС-а, који је уз могућност дегустације традиционалне хране и пића, представљао целину презентације туристичких капацитета Србије. Део манифестације била је и изложба пројекта „Простор Дунава“, кустоскиње Свантје Фолкман, са изабраним делима уметника који потичу из подунавских земаља.