Printer Friendly Version Dunavski salon 2016 @ 14 March 2016 12:23 PM

10. mart - Ambasada R.Srbije u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Predstavništvom Baden-Virtemberga u Berlinu organizovala je Dunavski salon 2016 pod nazivom „EU strategija za dunavski region, identitet i turizam“. Događaj iniciran od strane Petera Fridriha, ministra za Evropu pokrajine Baden-Virtemberg, tradicionalno se održava u prostorijama Predstavništva Baden-Virtemberga i prateća je manifestacija Međunarodnog sajma turizma u Berlinu (ITB).

Uvodne govore održali su dr Klaus Peter Klostermajer, šef Predstavništva Baden-Virtemberga u Berlinu i Renata Pindžo, pomoćnica ministra za međunarodnu trgovinu, turizam i telekomunikacije u Vlade Republike Srbije.

 

Govornici tokom panel diskusije na temu „EU strategija za dunavski region, identitet i turizam“ bili su Elen Bos, profesorka političkih nauka na Univerzitetu Andraši u Budimpešti, Andreas Braun, direktor kompanije „Turistički marketing Baden-Virtemberg“, dr Jelena Volić–Helbuš, ekspertkinja Beogradskog fonda za političku izuzetnost i GS Foruma Srbija-Nemačka i Boris Aleksander Kinle, sa Univerziteta za medije u Štutgartu. Moderator diskusije bio je Ekart Štratenšulte, direktor Evropske akademije u Berlinu.

 

Panel diskusiji prethodilo je emitovanje filma Turističke organizacije Srbije pod nazivom „Dunav u Srbiji – 588 utisaka“, koji je na filmskom takmičenju „Das goldene Stadttor“ u okviru ITB-a osvojio drugo mesto. (Film možete pogledati ovde)

Prvi deo manifestacije zaključen je završnim obraćanjem Mihaela Rota, državnog ministra za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova SR Nemačke.

Državni ministar Mihael Rot je u svom govoru naglasio da upravo zajedništvo, za šta primer može biti Podunavska saradnja, predstavlja ono što je u ovom trenutku Evropi najpotrebnije. Državni ministar je izrazio zadovoljstvo zbog nedavnog otvaranja prvih poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije i EU. Ocenio je da ovaj proces za kandidate nije lak, ali je neophodan, jer EU predstavlja mnogo više od zajedničkog tržišta, ona je pre svega vrednosna zajednica. Istakao je da je na putu ka EU ključan napredak u oblasti vladavine prava i zaštite manjina, dodavši da se put ka EU isplati i da će nemačka vlada nastaviti da pruža podršku državama Zapadnog Baklana.

 

U toku večeri održan je i prijem tokom kojeg kojeg su služeni specijaliteti karakteristični za kuhinju naše zemlje, zajedno sa autohtonim vinima i rakijama. Tradicionalnu muziku iz različitih regiona Srbije, sa naglaskom na Podunavlje, izvodio je ansambl Duška Jovanovića. Deo turističke ponude Srbije činio je i štand TOS-a, koji je uz mogućnost degustacije tradicionalne hrane i pića, predstavljao celinu prezentacije turističkih kapaciteta naše zemlje. Deo manifestacije bila je i izložba projekta „Prostor Dunava“, kustoskinje Svantje Folkman, sa izabranim delima umetnika koji potiču iz podunavskih zemalja.