Printer Friendly Version Predstavljanje knjige "Srbi i Nemci u 20. veku - u senci zvanične politike" @ 24 May 2016 04:31 PM

23. maj -Ambasada R. Srbije u Berlinu organizovala je predstavljanje zbornika radova "Srbi i Nemci u 20. veku - u senci zvanične politike", koji je priredila prof. dr Gabriela Šubert.  Promociju knjige otvorio je uvodnim govorom ambasador R. Srbije u Berlinu NJ.E. dr Dušan Crnogorčević, koji je podsetio da odnosi izmedju Srbije i Nemačke imaju dugu i raznovrsnu prošlost:  "Saradnja dve zemlje ne može se posmatrati isključivo sa političkog aspekta. Mnogi kreativni pojedinci, umetnici i naučnici oblikovali su veze između Srbije i Nemačke, dajući im poseban karakter. Važno je pružiti adekvatnu pažnju upravo ovim pojedincima i istaći njuhovu posvećenost". NJ.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević zahvalio se autorima tekstova trećeg toma o odnosima Srba i Nemaca naglasivši da su upravo oni pružili nemerljiiv doprinos boljem razumevanju dve kulture.

 

Prof. dr Gabriela Šubert održala je predavanje na temu odnosa Srba i Nemaca i dala uvid u poznate, ali i manje znane aspekte političko-društvenih, književnih, umetničkih i naučnih odnosa između dva naroda. Svoje tekstove objavljene u zborniku predstavili su i autori dr. Vesna Cidilko sa Instituta za slavistiku Univerzitetza Humbolt u Berlinu, dr Olga Stojanović-Frešet, lektorka na Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu, dr Hans Šnajder, politikolog iz Berlina, dr Dario Vidojković, naučni saradnik na Katedri za savremenu istoriju Univerziteta u Regenzburgu, i Petra Himštet-Vaid, urednica Časopisa za balkanologiju. 

 

Nakon predstavljanja zbornika u prostorijama Ambasade R. Srbije u Berlinu održan je prijem za posetioce skupa. Više o zborniku radova "Srbi i Nemci u 20. veku - u senci zvanične politike" i autorima možete pronaći na sledećem linku.