Printer Friendly Version Представљање књиге "Срби и Немци у 20. веку - у сенци званичне политике" @ 25 May 2016 09:38 AM

23. мај -Амбасада Р. Србије у Берлину организовала је представљање зборника радова "Срби и Немци у 20. веку - у сенци званичне политике", који је приредила проф. др Габриела Шуберт. Промоцију књиге отворио је уводним говором амбасадор Р. Србије у Берлину Њ.Е. др Душан Црногорчевић, који је подсетио да односи измедју Србије и Немачке имају дугу и разноврсну прошлост: "Сарадња две земље не може се посматрати искључиво са политичког аспекта. Многи креативни појединци, уметници и научници обликовали су везе између Србије и Немачке, дајући им посебан карактер. Важно је пружити адекватну пажњу управо овим појединцима и истаћи њухову посвећеност". Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић захвалио се ауторима текстова трећег тома о односима Срба и Немаца нагласивши да су управо они пружили немерљиив допринос бољем разумевању две културе.

 

Проф. др Габриела Шуберт одржала је предавање на тему односа Срба и Немаца и дала увид у познате, али и мање знане аспекте политичко-друштвених, књижевних, уметничких и научних односа између два народа. Своје текстове објављене у зборнику представили су и аутори др. Весна Цидилко са Института за славистику Универзитетза Хумболт у Берлину, др Олга Стојановић-Фрешет, лекторка на Универзитету Лудвиг Максимилијан у Минхену, др Ханс Шнајдер, политиколог из Берлина, др Дарио Видојковић, научни сарадник на Катедри за савремену историју Универзитета у Регензбургу, и Петра Химштет-Ваид, уредница Часописа за балканологију.

 

Након представљања зборника у просторијама Амбасаде Р. Србије у Берлину одржан је пријем за посетиоце скупа. Више о зборнику радова "Срби и Немци у 20. веку - у сенци званичне политике" и ауторима можете пронаћи на следећем линку.