Printer Friendly Version Zamena vozačkih dozvola @ 2 March 2017 08:44 AM

01. mart - Obaveštavamo Vas da je dana 20.02.2017.g. stupila na snagu Zajednička izjava o namerama o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, koju su potpisali predstavnici MUP R. Srbije i Saveznog ministarstva za saobraćaj i digitalnu infrastrukturu SR Nemačke.

Stupanjem na snagu ove Zajedničke izjave o namerama, državljanima Republike Srbije koji imaju prebivalište na teritoriji SR Nemačke duže od 185 dana biće omogućeno da bez dodatnog polaganja praktičnog i teoretskog dela vozačkog ispita, izvrše zamenu svoje važeće srpske vozačke dozvole za nemačku vozačku dozvolu.

Sporazum se odnosi na sve kategorije vozačkih dozvola. Za kategoriju A1 ovo važi samo ako su odgovarajući teorijski i praktični ispiti položeni u Republici Srbiji na vozilu kategorije A1 na kojem se obavlja vozački ispit. Nosioci važeće srpske vozačke dozvole za kategorije M i F mogu zameniti svoju dozvolu za nemačku dozvolu kategorije L bez obaveze polaganja teorijskog i praktičnog ispita i bez provere vida.

Podnosioci zahteva za zamenu vozačke dozvole, koji su nosioci vozačke dozvole manje od 2 godine, dobijaju probnu vozačku dozvolu za odgovarajuću kategoriju.

Za bliže informacije o dokumentima potrebnim za zamenu vozačke dozvole možete se obratiti nemačkim pokrajinskim ministarstvima za saobraćaj kao i lokalnim organima za zamenu vozačkih dozvola (Fahrerlaubnisbehörde).