Printer Friendly Version Izbori za predsednika R. Srbije - glasanje u inostranstvu @ 3 March 2017 02:14 PM

 

03. mart - Obaveštavamo da su izbori za predsednika Republike Srbije raspisani za 02. april 2017. g. Svi punoletni državljani Republike Srbije imaju pravo da na predstojećim izborima glasaju u inostranstvu, ukoliko su upisani u jedinstveni birački spisak i ukoliko se blagovremeno, tj. do 11. marta 2017.g. prijave diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije za glasanje u inostranstvu.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu, koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odn. gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu, podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odn. poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Državljani Republike Srbije, sa konzularnog područja Ambasade Republike Srbije (Berlin, Brandenburg, Meklenburg-Forpomern, Saksonija, Saksen-Anhalt i Tiringija) koji žele da glasaju u Ambasadi R. Srbije u Berlinu, treba da dostave ovoj Ambasadi zahtev za upis u birački spisak do 11. marta 2017.g. Uz zahtev potrebno je priložiti kopiju pasoša i kopiju prijave o prebivalištu (Meldebescheinigung). Zahtev je moguće predati lično, poštom na adresu Botschaft der Republik Serbien (za izbore), Tauberstr. 18, 14193 Berlin, putem faksa 030/825 22 06 ili mejlom info@botschaft-serbien.de.

Birači, koji imaju boravište u inostranstvu, mogu preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije podneti opštinskoj, odn. gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji, zahtev za davanjem obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

 

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preutzeti ovde