Printer Friendly Version Избори за председника Р. Србије - гласање у иностранству @ 3 March 2017 02:27 PM

 

03. март - Обавештавамо да су избори за председника Републике Србије расписани за 02. април 2017. г. Сви пунолетни држављани Републике Србије имају право да на предстојећим изборима гласају у иностранству, уколико су уписани у јединствени бирачки списак и уколико се благовремено, тј. до 11. марта 2017.г. пријаве дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије за гласање у иностранству.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем података о јединственом матичном броју грађана.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис података да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у иностранству, које оба захтева доставља надлежној општинској, одн. градској управи према последњем пребивалишту, подносиоца захтева пре одласка у иностранство, одн. последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Држављани Републике Србије, са конзуларног подручја Амбасаде Републике Србије (Берлин, Бранденбург, Мекленбург-Форпомерн, Саксонија, Саксен-Анхалт и Тирингија) који желе да гласају у Амбасади Р. Србије у Берлину, треба да доставе овој Амбасади захтев за упис у бирачки списак до 11. марта 2017.г. Уз захтев потребно је приложити копију пасоша и копију пријаве о пребивалишту (Meldebescheinigung). Захтев је могуће предати лично, поштом на адресу Ботсцхафт дер Републик Сербиен (за изборе), Тауберстр. 18, 14193 Берлин, путем факса 030/825 22 06 или мејлом info@botschaft-serbien.de.

Бирачи, који имају боравиште у иностранству, могу преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије поднети општинској, одн. градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи, захтев за давањем обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

 

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети овде

Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преутзети овде