Printer Friendly Version Наступ Р. Србије на Сајму књига у Лајпцигу 2017. @ 21 March 2017 03:48 PM

 

21. март - У организацији Министарства културе и информисања Републике Србије, на Сајму књига у Лајпцигу, који се одржава  од 23. до 26. марта, о утицају дела Иве Андрића на савремену српску књижевност  говориће писци Владимир Кецмановић, чији се роман "Осама" реферише на Андрићеву "Проклету авлију", и Вуле Журић, актуелни добитник Андрићеве награде за књигу прича "Тајна црвеног замка". Дизајн српског штанда ће такође бити омаж нашем нобеловцу пошто се ове године обележава 125 година од Андрићевог рођења. На штанду ће бити изложено око 300 актуелних књига - дела наших писаца преведена на немачки језик, избор из савремене песничке и прозне продукције, нови томови сабраних дела српских класика, капиталне монографије из културе и уметности, избор рецентне теоријске литературе.

Полазиште за промоцију наше књижевности, издаваштва и културе у Лајпцигу су Дијалози, пројекат Библиотеке града Београда, у ком се уз 125 година рођења Иве Андрића скреће пажња на 250 година од рођења Филипа Вишњића, на дијалошки однос Андрићеве прозе према нашој епици, као и на дијалог који савремена српска књижевност води са делом ове двојице стваралаца,  са сопственом традицијом и са европском књижевношћу. Припремљени су филм и публикација под називом Дијалози у којима се  указује на ове важне јубилеје и дају информације о српском представљању на Сајму. У каталогу Србија чита/Читај Србију, на српском и на немачком језику,  препоручују se књиге које су у протекле две године добиле наше најугледније награде.

Србија је чланица Међународне културне мреже Традуки, па ће на Сајму у Лајпцигу, у оквиру Традукијевог програма "Ни Исток, ни Запад - Алхемија Балкана", наступити песникиња Милена Марковић и писац Драган Великић.