Printer Friendly Version Nastup R. Srbije na sajmu knjiga u Lajpcigu @ 21 March 2017 03:55 PM

21. mart - U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, na Sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se održava od 23. do 26. marta, o uticaju dela Ive Andrića na savremenu srpsku književnost govoriće pisci Vladimir Kecmanović, čiji se roman "Osama" referiše na Andrićevu "Prokletu avliju", i Vule Žurić, aktuelni dobitnik Andrićeve nagrade za knjigu priča "Tajna crvenog zamka". Dizajn srpskog štanda će takođe biti omaž našem nobelovcu pošto se ove godine obeležava 125 godina od Andrićevog rođenja. Na štandu će biti izloženo oko 300 aktuelnih knjiga - dela naših pisaca prevedena na nemački jezik, izbor iz savremene pesničke i prozne produkcije, novi tomovi sabranih dela srpskih klasika, kapitalne monografije iz kulture i umetnosti, izbor recentne teorijske literature.

Polazište za promociju naše književnosti, izdavaštva i kulture u Lajpcigu su Dijalozi, projekat Biblioteke grada Beograda, u kom se uz 125 godina rođenja Ive Andrića skreće pažnja na 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, na dijaloški odnos Andrićeve proze prema našoj epici, kao i na dijalog koji savremena srpska književnost vodi sa delom ove dvojice stvaralaca, sa sopstvenom tradicijom i sa evropskom književnošću. Pripremljeni su film i publikacija pod nazivom Dijalozi u kojima se ukazuje na ove važne jubileje i daju informacije o srpskom predstavljanju na Sajmu. U katalogu Srbija čita/Čitaj Srbiju, na srpskom i na nemačkom jeziku, preporučuju se knjige koje su u protekle dve godine dobile naše najuglednije nagrade.

Srbija je članica Međunarodne kulturne mreže Traduki, pa će na Sajmu u Lajpcigu, u okviru Tradukijevog programa "Ni Istok, ni Zapad - Alhemija Balkana", nastupiti pesnikinja Milena Marković i pisac Dragan Velikić