Printer Friendly Version Култура сећања у Немачкој и Србији - разговор поводом 100. годишњице завршетка Првог светског рата @ 23 November 2018 11:37 AM

У Берлину је 22. новембра 2018, у заједничкој организацији Амбасaде Србије и Немачког савеза за ратне меморијале (Volksbund) одржан скуп под називом "100 година од завршетка Првог светског рата - разговор о култури сећања у Немачкој и Србији".

Уводну реч на скупу одржао је амбасадор Србије др Душан Црногорчевић, који је између осталог истакао да је Србија крај рата 1918. године дочекала као победница, али да је за ту победу платила страшну људску цену - преко 1,2 милиона жртава, односно 28% предратног становништва.

Размере трагедије које је рат донео Србији, Немачкој али и читавој Европи, подсећају колико је очување мира озбиљан задатак, који никада не треба схватити олако. Осим тога, пренео је да је Србија у 2018. години усвојила Закон о меморијалима, као и Споразум о заштити ратних меморијала са Немачком.

Централни део скупа била је дискусија историчара др Дарија Видојковића и проф. др Волфганга Хепкена о култури сећања на Први светски рат од 1918. године до данас. Наглашено је да постоји плуралитет сећања на Први светски рат, те да кроз дијалог не треба тражити елементе који раздвајају погледе на тај период, већ који их спајају.