Printer Friendly Version Kultura sećanja u Nemačkoj i Srbiji - razgovor povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata @ 23 November 2018 02:01 PM

U Berlinu je 22. novembra 2018, u zajedničkoj organizaciji Ambasade Srbije i Nemačkog saveza za ratne memorijale (Volksbund) održan skup pod nazivom "100 godina od završetka Prvog svetskog rata - razgovor o kulturi sećanja u Nemačkoj i Srbiji".

Uvodnu reč na skupu održao je ambasador Srbije dr Dušan Crnogorčević, koji je između ostalog istakao da je Srbija kraj rata 1918. godine dočekala kao pobednica, ali da je za tu pobedu platila strašnu ljudsku cenu - preko 1,2 miliona žrtava, odnosno 28% predratnog stanovništva.

Razmere tragedije koju je rat doneo Srbiji, Nemačkoj ali i čitavoj Evropi, podsećaju koliko je očuvanje mira ozbiljan zadatak, koji nikada ne treba shvatiti olako. Osim toga, ambasador je preneo da je Srbija u 2018. godini usvojila Zakon o memorijalima, kao i Sporazum o zaštiti ratnih memorijala sa Nemačkom.

Centralni deo skupa bila je diskusija istoričara dr Darija Vidojkovića i prof. dr. Volfganga Hepkena o kulturi sećanja na Prvi svetski rat od 1918. godine do danas. Naglašeno je da postoji pluralitet sećanja na Prvi svetski rat, te da kroz dijalog ne treba tražiti elemente koji razdvajaju poglede na taj period, već koji ih spajaju.