Printer Friendly Version Sveti Sava u Srpskoj dopunskoj školi u Nemačkoj @ 29 January 2021 01:55 PM

29.01.2021.

"Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi" i ove godine se čulo širom Nemačke. Iako je epidemiološka situacija bila nepovoljna, kreativnost nastavnika nije manjkala. Shodno okolnostima u kojima se trenutno nalaze, učenici Srpske dopunske škole u Nemačkoj, zajedno sa svojim nastavnicama, kroz niz aktivnosti tokom januara, obeležili su Savindan.

Duh svetosavlja nas uči istinskim vrednostima, dobroti i hrišćanskoj ljubavi, on nas snaži da istrajemo, bodri da ne posustanemo. Negovan je i održavan i u najtežim vremenima naše istorije. To nam je pokazala i godina iza nas, kada smo se, tražeći izlaz i lek, okrenuli porodici i jedni drugima - onako kako nas svetitelj uči.

Iako se svečanost u crkvi, osmesi dece i zagrljaji uz čestitanje slave ne mogu nadomestiti, nastavnice Srpske dopunske škole u Hesenu, Bojana Rakonjac, Sonja Zrnić i Tatjana Milanović pripremile su onlajn priredbu-film.

Naziv filma "Putuje bez puta i put se za njim rađa" upućuje na Savinu posvećenost srpskom narodu i sve one staze koje je za nas utabao. Za učenike u Hesenu raspisan je likovni i literarni konkurs čije su teme bile: 1. Bio jednom princ Rastko, 2. Savinim stopama i 3. Čudesni grad Ras. Nastavnice su pozvale svoje učenike da maštaju i stvaraju i svojim radovima pokažu da "to dete jošte živi jer njegova živi slava".

Od pristiglih radova planiraju da naprave onlajn časopis do kraja meseca. Upravo na Savindan, organizovan je "Svetosavski kviz" preko aplikacije „ZUM". Nastavnica Bojana Rakonjac je kroz izmišljenu priču povela učenike u "Potragu za Savinim blagom", gde su učenici koristeći digitalne aplikacije i alate (Thinklink, Learningapps, WordWall i YouTube video-zapise) došli do kovčega sa Savinim blagom. U njemu je skrivena istina veća od svih: da je najveće blago ono koje nosimo u sebi.

I u Berlinu nije manjkalo kreativnosti. Nastavnice Marija Aleksić i Mirjana Stefanović kreirale su film sa nazivom "Svetosavsko znamenje". Film je nastao iz želje srpskih đaka u Berlinu da se kroz kreativni način izražavanja, sačuva srpska duhovna zaostavština i u teškim vremenima. Zahvaljujući zajedničkom trudu i radu predstavnika crkvene zajednice u Berlinu, đaka, roditelja i nastavnika, a uz pomoć savremene tehnologije, proslavljen je Savindan.

U Bremenu

U Bremenu

Učenici Srpske dopunske škole u Hamburgu sa nastavnicom Tatjanom Filipović pripremili su video materijal posvećen našem najvećem svetitelju, koji će biti promovisan u nedelju, 31.1.2021. godine, u prostorijama crkve. Tom prilikom učenici će primiti i tradiconalne svetosavske paketiće.

Sečenje kolača u Minhenu

Sečenje kolača u Minhenu

U čast Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, održana je svečana liturgija u Srpskom pravoslavnom hramu u Minhenu gde su domaćini slave bili nastavnica Tatjana Hot zajedno sa roditeljima svojih učenika. Ova čast pripašće i sledeće godine nastavnici Tanji i roditeljima učenika.

U Nirnbergu će nastavnica Gordana Budiša sa svojim učenicima obeležiti školsku slavu u nedelju, 31. januara, nakon liturgije uz prigodan program, a u skladu sa propisanim epidemiološkim merama. Školsku slavu obeležili su i učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u Bremenu i Osnabriku. Zbog mera zaštite učenici su u malom broju prisustvovali liturgiji, a nastavnica Slađana Dunjić je prikupila video materijale koje su učenici pripremili u čast školske slave.

Sa puno ponosa i ljubavi učenici Srpske dopunske škole u Nemačkoj uzeli su učešće u ovogodišnjem programu uz poruku da i dalje ,,sledimo Savine stope učeći srpski jezik i istoriju i da samo tako, poštujući tradiciju i prošlost, možemo graditi budućnost".

Nastavnica Tatjana Hot domaćin slave u Minhenu

Nastavnica Tatjana Hot domaćin slave u Minhenu

Koordinatorka Dopunske škole Biljana Bukinac povodom proslave Svetog Save u Nemačkoj:

„27. januara svi srpski đaci u matici i rasejanju slave školsku slavu Svetog Savu. U vreme pandimijske krize nije bilo moguće proslaviti najveći školski praznik na uobičajen, tradicionalni način kroz priredbe i svečane akademije.

Za nastavnike Srpske dopunske škole u Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Belgiji, Danskoj, Grčkoj i Južnoafričkoj Republici bio je veliki izazov kako da u trenutnim uslovima na dostojanstven i primeren način obeleže školsku slavu. Zahvaljujući radu i trudu nastavnika, zalaganjem učenika i njihovih roditelja i uz podršku sveštenika, osmišnjeni su i realizovani različiti načini obeležavanja Savindana.

Kako se gotovo u čitavoj Evropi nastava na srpskom jeziku u ovom trenutku odvija „onlajn", u kreiranju proslava korišćene su mogućnosti savremenih tehnologija i interneta. Ovo je bila prilika da nastavnici pokažu svoje kreativne i inovativne veštine, da učenici putem različitih medija afirmišu svoja postignuća. Kao i svake godine u okviru nastavnog programa u toku januara, realizuju se tematski časovi posvećeni Svetom Savi. Ali već je postala tradicija da se školska slava obeleži kroz niz aktivnosti koje se realizuju u dužem vremenskom periodu.

Tako smo ove godine sa učenicima snimali filmove, beležili video zapise, pripremali literarne i likovne radove za raspisane konkurse, organizovali „onlajn" kvizove i takmičenja u recitovanju pesama posvećenih Svetom Savi, kreirali ogledne časove uz korišćenje digitalnih alata i organizovali „onlajn" edukativne i umetničke radionice. Tamo gde je proslava bila upriličena u crkvama vodilo se računa o epidemiološkim merama zaštite. Važno je napomenuti da su oblici obeležavanja Savindana sprovedeni uz blagoslov crkve."

Izvor: RTS

Takođe, pozivamo Vas da pogledate i film „Svetosavko nasleđe“ učenika Dopunske nastave na srpskom jeziku u Berlinu, koji se nalazi na YouTube kanalu Ambasade.