Printer Friendly Version Србија осигурала стабилно и предвидиво снабдевање вакцинама @ 3 February 2021 03:17 PM

03.02.2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Србија ниједног тренутка није политизовала питање вакцина против коронавируса и њихове набавке, наводећи да земља порекла није имала улогу, све док су вакцине безбедне.

Брнабић је у интервјуу порталу немачког магазина "Фокус" истакла да је то главни разлог успеха наше земље у процесу вакцинације становништва.

Овај магазин је, указавши на то да у Европи, после Велике Британије, ниједна земља не вакцинише грађане брже од Србије, додао да је то тако и зато што се користе и руска и кинеска вакцина.

У том контексту, премијерка је навела да је до сада у Србији вакцинисано приближно 470.000 људи, на основу чега смо лидер у региону, а у Европи на другом месту.

Према њеним речима, управо су се та уравнотеженост и добро партнерство у ово време показали корисним и пружили могућност Србији да набави вакцине и са Запада и од пријатеља из Кине и Русије.

Она је додала да је за Србију питање вакцинације било од почетка једноставно – шта је потребно да се становништво заштити и како набавити што више вакцина за имунизацију грађана како бисмо могли да отворимо привреду и вратимо се нормалном животу, што сви прижељкују.

Брнабић је нагласила да је охрабривала такву стратегију и да су данас приоритети у томе да се не расправља о спољнополитичким премисама, већ да се учини све што је могуће за безбедност грађана.

Захвални смо на подршци из иностранства, али и нашим неуморним здравственим радницима који су у могућности да вакцинишу нашу популацију у најкраћем могућем року, подвукла је премијерка.

На констатацију да се критикује Брисел због процеса набавке вакцина, а да је ЕУ аргументовала да само заједничко наручивање може осигурати да и мале земље добију вакцине, и питање да ли је Србија сада оповргла тај аргумент, Брнабић је истакла да су различите земље имале различити приступ у набавци вакцина, што је и разумљиво, али да сада, након више од месец дана вакцинације, бројке говоре саме о себи.

Поред Велике Британије, како је поновила, Србија је показала драстичан напредак, док су други, на жалост, суочени са кашњењем у расподели вакцина. Могућност индивидуалног разговора са изабраним партнерима за нас је била веома ефективна.

Брнабић је, одговарајући на питање да ли је Србија учила од Израела, чији је премијер најавио да ће његова земља бити светски шампион у вакцинацији, приметила да су они остварили запажене резултате у том процесу и потврдила да је Београд имао одређене контакте како би боље разумео успех Израела.

По узору на њих користили смо наше ресурсе да спроведемо вакцинацију што безбедније и брже, јер је на крају то једина могућност да заштитимо наше становништво, указала је председница Владе.

Према њеним речима, док постоје бројни примери тензија у свету у напорима за вакцинацијом, ми се ослањамо на сарадњу и научну размену, као кроз разговоре са Израелом, како бисмо заштитили наше грађане и учинили безбедним процес вакцинације.

Она је, на констатацију да је Србија набавила вакцине из Кине и Русије и питање да ли је проблематично посматрати што расту конфликти Европе са те две земље, подсетила на то да је Србија први уговор закључила са "Фајзер–Бионтеком" и да је прве дозе добила управо од те компаније.

Ми смо једна од првих земаља света која је са компанијом "Фајзер" потписала уговор, предочила је Брнабић и додала да смо истовремено тражили све друге могуће партнере како бисмо осигурали стабилно и предвидиво снабдевање вакцинама за наше становништво.

Уверени смо у добре односе са свим странама, а тако и са Русијом, Кином, али и Европском унијом, од које је Србија добила огромну подршку током пандемије. Испоруке вакцина Србији су само даљи пример нашег партнерства, подвукла је она.

Премијерка је нагласила да се у пандемији ради о спасавању живота, а не о геополитици, нагласивши да је, ако су вакцине расположиве и можемо да их набавимо, наша дужност да то учинимо у интересу становништва.

Портал истиче да Србија омогућава грађанима да бирају вакцину, док немачки министар здравља каже да све особе које желе да се вакцинишу морају прихватити вакцину које је на располагању.

У складу са тим, Брнабић је објаснила да смо рано спознали да је проблематично да се ослонимо на једног произвођача. Ако би један појединачни произвођач свакој земљи могао испоручити само мале количине, јасно је да је набољи приступ у томе да се разне вакцине комбинују у процесу вакцинације.

Међутим, како је указала, тај приступ захтева више координације и едукацију особља које спроводи вакцинацију како би се осигурало да се разумеју разлике између вакцина.

Истовремено, мора се поштовати временски период између вакцинација и грађани морају бити брзо обавештени о термину, навела је она и оценила да је тај напор био вредан уложеног труда.

Председница Владе је напоменула да свако има различит став према различитим вакцинама и њиховом пореклу.

Наш приступ нам омогућава да узмемо у обзир жеље грађана и пустимо их да сами одлуче коју врсту вакцине желе да добију. То је јединствена слобода и срећни смо што можемо да нашим грађанима понудимо ту могућност, подвукла је она.

Брнабић је, одговарајући на питање што је актуелно поверење становништва Србије веће у руску вакцину, него у немачко-америчку, истакла да су грађани срећни што је Србија једна од малобројних земаља у свету која је имала тако успешан почетак вакцинације, као и да је њихово поверење у све вакцине веома велико, што је случај и у српској влади.

Лично сам се вакцинисала вакцином "Фајзер–Бионтек" како бих одмах на почетку исказала поверење у ту вакцину. Међутим, не преферирамо ниједног произвођача у односу на другог. На грађанима је да сами одлуче коју вакцину желе да приме, поновила је премијерка.

"Фокус" је указао и на то да постоје вести да је Србија почела да вакцинише и српско становништво на Космету и упитао Брнабић да ли тако ипак од вакцинације прави геополитичку тему.

Председница Владе је изричито поновила да се у борби против пандемије искључиво ради о спасавању живота и заштити грађана од даљих економских тешкоћа.

Према њеним речима, Срби на Космету се не налазе својом вољом на погрешној страни граничног спора који је покренула Приштина и за то их нећемо кажњавати.

Уз то су, како је нагласила, привремене институције у Приштини почетак вакцинације планирале за фебруар, а ми смо чврсто одлучни у томе да не гледамо само како Приштина грађанима из градова са српским становништвом не омогућава наше вакцине, или их стави на крај листе. Тај ризик нисмо желели да дозволимо.

Она је подсетила на то да је Србија Приштини послала ПЦР тестове када су остали без њих, а исто важи и за вакцине, јер је Београд спреман да помогне.

Премијерка је предочила да је дигитализација била кључни фактор у успеху вакцинације јер смо за само неколико дана успоставили регистар вакцинације, као и систем за обухватање и администрацију имунизације.

Према њеним речима, преко тог система грађани могу да се пријаве за вакцинацију и убрзо буду обавештени о томе када и где могу добити вакцину, при чему систем прати и ко је већ добио вакцину, али и регулише снабдевеност и расподелу вакцина у целој земљи.

Брнабић је навела да је као последица дигитализације српског система образовања, Србија данас једна од малобројних земаља у свету у којој деца нису пропустила ниједан дан школе током пандемије.

Као премијерка сам од 2017. дигитализацију образовног система поставила као један од главних приоритета Владе. Наше школе смо опремили брзим интернет прикључцима, увели дигиталне књиге и дигиталне учионице и већину наставника обучили, додала је она.

Премијерка је подсетила на то да би дигитализација свих школа у Србији требало да буде завршена наредне године.

Када је пандемија наступила било је релативно лако за нас да одржимо онлајн наставу. Тренутно не очекујем значајније промене у вези са наставом. Наш образовни програм ћемо и даље наставити све док је осигурана безбедност свих, објаснила је Брнабић.

Она је, одговарајући на питање да ли ће пандемија променити Европу, истакла да је пандемија показала колико може бити тешко – најпре ставити на располагање и расподелити заштитну опрему, а сада и вакцине.

Чињеница је да је пандемија већ сада променила Европу. Нада је, међутим, да ће сви извући поуке из ових тешкоћа. Европа ће савладати пандемију, као и неке будуће пандемије, које ће вероватно бити неизбежне. Свету је потребна ЕУ, као што је потребна и Србији. Европску унију ће ови изазови учинити снажнијом, закључила је премијерка.