Printer Friendly Version Интервју Њ.Е. амбасадорке др Снежане Јанковић за часопис „Business and Diplomacy“ @ 6 May 2021 12:12 PM

06.05.2021.

Њ.Е. амбасадорка др Снежана Јанковић је дала интервју за часопис „Business and Diplomacy“, који излази на тромесечном нивоу и бави се актуелним темама из области привреде и спољне политике. У интервјуу објављеном у најновијем броју овог часописа, амбасадорка др Снежана Јанковић је, између осталог, истакла је да је Немачка веома важан партнер за Србију, напоменувши значај недавне званичне посете МСП Н.Селаковића Берлину и разговора које је водио са МИП Х.Масом и другим саговорницима о билатералним односима Србије и Немачке, посебно на тему привредне сарадње две земље, као и пута Србије у ЕУ. Амбасадорка др Снежана Јанковић је истакла да је придруживање Србије ЕУ најважнији стратешки циљ земље, која припада европском културном простору.

Осврнувши се на привредну сарадњу Србије и Немачке, амбасадорка Јанковић је истакла чињеницу да је преко 450 немачких фирми активно у Србији, које су при томе допринеле отварању скоро 70.000 нових радних места. Указала је и да је немачки језик све популарнији у Србији, пре свега међу млађим људима. Такoђе, немачки универзитети имају добру репутацију међу српским студентима, а географска блискост је још само додатни елемент у прилог растућој привредној сарадњи између двеју земаља.

Говорећи о борби против пандемије, амбасадорка Јанковић је истакла да је Србија брзо и ефикасно реаговала у циљу заштите живота и здравља становништва. У процесу вакцинације постала је „вицешампион“ Европе (након В.Британије), при чему грађани Србије могу да бирају између четири вакцине: Biontech/Pfizer, Astra Zeneca, Sputnik V и Sinopharm.