Printer Friendly Version Intervju NJ.E. ambasadorke dr Snežane Janković za časopis „Business and Diplomacy“ @ 6 May 2021 12:16 PM

06.05.2021.

NJ.E. ambasadorka dr Snežana Janković je dala intervju za časopis „Business and Diplomacy“, koji izlazi na tromesečnom nivou i bavi se aktuelnim temama iz oblasti privrede i spolјne politike. U intervjuu objavlјenom u najnovijem broju ovog časopisa, ambasadorka dr Snežana Janković je, između ostalog, istakla je da je Nemačka veoma važan partner za Srbiju, napomenuvši značaj nedavne zvanične posete MSP N.Selakovića Berlinu i razgovora koje je vodio sa MIP H.Masom i drugim sagovornicima o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, posebno na temu privredne saradnje dve zemlјe, kao i puta Srbije u EU. Ambasadorka dr Snežana Janković je istakla da je pridruživanje Srbije EU najvažniji strateški cilј zemlјe, koja pripada evropskom kulturnom prostoru.

Osvrnuvši se na privrednu saradnju Srbije i Nemačke, ambasadorka Janković je istakla činjenicu da je preko 450 nemačkih firmi aktivno u Srbiji, koje su pri tome doprinele otvaranju skoro 70.000 novih radnih mesta. Ukazala je i da je nemački jezik sve popularniji u Srbiji, pre svega među mlađim lјudima. Takođe, nemački univerziteti imaju dobru reputaciju među srpskim studentima, a geografska bliskost je još samo dodatni element u prilog rastućoj privrednoj saradnji između dveju zemalјa.

Govoreći o borbi protiv pandemije, ambasadorka Janković je istakla da je Srbija brzo i efikasno reagovala u cilјu zaštite života i zdravlјa stanovništva. U procesu vakcinacije postala je „vicešampion“ Evrope (nakon V.Britanije), pri čemu građani Srbije mogu da biraju između četiri vakcine: Biontech/Pfizer, Astra Zeneca, Sputnik V i Sinopharm.