Printer Friendly Version Интервју амб. С.Јанковић за „Behörden Spiegel“ @ 7 June 2021 02:40 PM

07.06.2021.

Амб. С.Јанковић је дала интервју за „Behörden Spiegel“, који се бави актуелним темама из спољне политике, безбедности, економије и финансија.

У дужем интервјуу који је објављен у јунском издању овог листа у штампаном и дигиталном издању, амб. С.Јанковић је, између осталог, истакла да су билатерални односи Р.Србије и СР Немачке веома добри, а у појединим областима изузетно динамични и плодотворни. Посебно је издвојила њихов економски сегмент – СР Немачка је највећи спољнотрговински партнер Србије, а спољнотрговинска размена је у 2020. години, упркос кризи изазваној пандемијом, другу годину за редом премашила 5 милијарди евра. У Србији послује више од 400 немачких компанија, којe запошљавају скоро 70 хиљада радника. Навела је и изузетно добре економске показатеље у Србији као што је чињеница да је у години пандемије пад БДП износио свега 1%, да је незапосленост за последњих осам година опала са 26,9% на 7,3%, док је стопа јавног дуга опала са 79% у 2014. години на 58% у прошлој години. Такође је нагласила да односе две земље карактерише све боље међусобно разумевање и све већи број области у којима проналазимо заједнички интерес. Важан фактор у нашим односима је и неколико стотина хиљада добро интегрисаних грађана српског порекла у Немачкој.

Амб. С.Јанковић је подвукла да је чланство у ЕУ најважнији приоритет спољне политике Републике Србије. Србија је не само географски, већ и културно и историјски, али пре свега кроз привредне, друштвене и међуљудске везе део Европе, те је, следствено томе, природно да грађани Србије теже чланству у ЕУ. Наше везе су ојачане кроз генерације Срба које су се образовале у Европи, али и кроз све бројније европске компаније које  производе на српском тржишту. Додала је да наши преговори о чланству ипак морају бити бржи. С тим у вези је информисала да је Србија прихватила нову методологију преговора о проширењу, уверена да је то у најбољем интересу и Уније и кандидата. Такође, истакла је уверење у искрену сарадњу са нашим европским партнерима и захвалност СР Немачкој на много пута исказаној подршци у остваривању нашег најважнијег спољнополитичког циља, чланства у ЕУ.

На интересовање новинара, амб. С.Јанковић је истакла да је од изузетне важнности за Србију и њене грађане изналажење трајног и одрживог компромисног решења за питање КиМ. Србија остаје посвећена дијалогу између Београда и Приштине уз посредовање Европске уније, при чему инсистирамо да оно што се у оквиру дијалога договори, мора бити и спроведено. Нагласила је да је за Србију кључно формирање Заједнице српских општина, али, на жалост, по том питању, још увек, ни седам година после постизања договора, нема напретка. Србија је спремна да настави разговоре, у доброј вери да резултат дијалога треба да буде одрживо компромисно решење, прихватљиво за обе стране.

Амб. С.Јанковић је, говорећи о борби против пандемије вируса корона у Србији, истакла успех мера које је Србија брзо увела, изградивши, између осталог, две специјализоване болнице само за ковид пацијенте. Такође, брзо је обезбедила четири вакцине (Biontech/Pfizer, Astra Zeneca, Sputnik V и Sinopharm), за које су грађани могли да се определе по свом избору и за чије примање је уведена једноставна и брза процедура, навевши да смо по броју вакцинисаних на 2. месту у Европи.

Амб. С.Јанковић је истакла да амбасада улаже значајне напоре на стварању праве слике о Србији и српском народу у Немачкој, додајући да је, на пример, у немачкој јавности мало познато да су кључне личности српске и немачке културе, реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић и Јохан Волфганг Гете, као и браћа Грим и фон Хумболт, тесно сарађивали.

Амб. С.Јанковић је на крају позвала читаоце листа да посете Србију и открију њене природне лепоте, као и пријатељство и гостољубивост нашег народа.