Printer Friendly Version Intervju amb. S.Janković za „Behörden Spiegel“ @ 7 June 2021 02:42 PM

07.06.2021.

Amb. S.Janković je dala intervju za „Behörden Spiegel“, koji se bavi aktuelnim temama iz spoljne politike, bezbednosti, ekonomije i finansija.

U dužem intervjuu koji je objavljen u junskom izdanju ovog lista u štampanom i digitalnom izdanju, amb. S.Janković je, između ostalog, istakla da su bilateralni odnosi R.Srbije i SR Nemačke veoma dobri, a u pojedinim oblastima izuzetno dinamični i plodotvorni. Posebno je izdvojila njihov ekonomski segment – SR Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a spoljnotrgovinska razmena je u 2020. godini, uprkos krizi izazvanoj pandemijom, drugu godinu za redom premašila 5 milijardi evra. U Srbiji posluje više od 400 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju skoro 70 hiljada radnika. Navela je i izuzetno dobre ekonomske pokazatelje u Srbiji kao što je činjenica da je u godini pandemije pad BDP iznosio svega 1%, da je nezaposlenost za poslednjih osam godina opala sa 26,9% na 7,3%, dok je stopa javnog duga opala sa 79% u 2014. godini na 58% u prošloj godini. Takođe je naglasila da odnose dve zemlje karakteriše sve bolje međusobno razumevanje i sve veći broj oblasti u kojima pronalazimo zajednički interes. Važan faktor u našim odnosima je i nekoliko stotina hiljada dobro integrisanih građana srpskog porekla u Nemačkoj.

Amb. S.Janković je podvukla da je članstvo u EU najvažniji prioritet spoljne politike Republike Srbije. Srbija je ne samo geografski, već i kulturno i istorijski, ali pre svega kroz privredne, društvene i međuljudske veze deo Evrope, te je, sledstveno tome, prirodno da građani Srbije teže članstvu u EU. Naše veze su ojačane kroz generacije Srba koje su se obrazovale u Evropi, ali i kroz sve brojnije evropske kompanije koje  proizvode na srpskom tržištu. Dodala je da naši pregovori o članstvu ipak moraju biti brži. S tim u vezi je informisala da je Srbija prihvatila novu metodologiju pregovora o proširenju, uverena da je to u najboljem interesu i Unije i kandidata. Takođe, istakla je uverenje u iskrenu saradnju sa našim evropskim partnerima i zahvalnost SR Nemačkoj na mnogo puta iskazanoj podršci u ostvarivanju našeg najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja, članstva u EU.

Na interesovanje novinara, amb. S.Janković je istakla da je od izuzetne važnnosti za Srbiju i njene građane iznalaženje trajnog i održivog kompromisnog rešenja za pitanje КiM. Srbija ostaje posvećena dijalogu između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, pri čemu insistiramo da ono što se u okviru dijaloga dogovori, mora biti i sprovedeno. Naglasila je da je za Srbiju ključno formiranje Zajednice srpskih opština, ali, na žalost, po tom pitanju, još uvek, ni sedam godina posle postizanja dogovora, nema napretka. Srbija je spremna da nastavi razgovore, u dobroj veri da rezultat dijaloga treba da bude održivo kompromisno rešenje, prihvatljivo za obe strane.

Amb. S.Janković je, govoreći o borbi protiv pandemije virusa korona u Srbiji, istakla uspeh mera koje je Srbija brzo uvela, izgradivši, između ostalog, dve specijalizovane bolnice samo za kovid pacijente. Takođe, brzo je obezbedila četiri vakcine (Biontech/Pfizer, Astra Zeneca, Sputnik V i Sinopharm), za koje su građani mogli da se opredele po svom izboru i za čije primanje je uvedena jednostavna i brza procedura, navevši da smo po broju vakcinisanih na 2. mestu u Evropi.

Amb. S.Janković je istakla da ambasada ulaže značajne napore na stvaranju prave slike o Srbiji i srpskom narodu u Nemačkoj, dodajući da je, na primer, u nemačkoj javnosti malo poznato da su ključne ličnosti srpske i nemačke kulture, reformator srpskog jezika Vuk Stefanović Кaradžić i Johan Volfgang Gete, kao i braća Grim i fon Humbolt, tesno sarađivali.

Amb. S.Janković je na kraju pozvala čitaoce lista da posete Srbiju i otkriju njene prirodne lepote, kao i prijateljstvo i gostoljubivost našeg naroda.