Printer Friendly Version Ауторски текст министра спољних послова Србије Николе Селаковића у часопису Друштва за Југоисточну Европу „Südosteuropa Mitteilungen“ @ 28 June 2021 10:10 AM

28.06.2021.

У најновијем броју часописа Друштва за Југоисточну Европу објављен је као уводни чланак ауторски текст министра спољних послова Републике Србије Н. Селаковића под насловом „Допринос Србије уједињеној Европи“.

У тексту се истиче да се спољна политика Србија заснива на две основне премисе, а то су принципијелност и руковођење суштинским вредностима које се налазе у основи савремених западних цивилизација.

Указује се да су дипломатске активности Србије усмерене ка остваривању основних циљева и приоритета наше спољне политике, а то су: очување суверенитета и територијалног интегритета земље, наставак преговарачког процеса са Европском унијом и остваривање пуноправног чланства у што скоријој будућности, развој билатералних односа како са водећим актерима глобалне политичке сцене, тако и са свим осталим државама у свету, очување мира и стабилности у региону, добросуседски односи и војна неутралност.

Министар Селаковић недвосмислено наглашава да је пуноправно чланство у Европској унији један је од кључних спољно-политичких приоритета и стратешки циљ свих влада Србије у протеклих 20 година, укључујући и актуелну.

Подсећа да је изналажење трајног и одрживог решења за проблем Косова и Метохије тема која је од највећег значаја не само за нашу земљу, већ и очување мира и стабилности читавог региона. Истиче се да резултат дијалога треба да буде компромисно одрживо решење, прихватљиво за обе стране и у интересу свих - и Срба и Албанаца. Ипак, то не може да подразумева да Србија у овом процесу изгуби све и да се сагласи са потпуним занемаривањем својих државних интереса. Београд остаје посвећен дијалогу са Приштином, али инсистира да све оно што се договори, мора стриктно и без изузетка бити и спроведено. Министар Селаковић указује се и да је Београд у претходном периоду реализовао и имплементирао тешке одлуке, док Приштина одбија да примени део који се тиче оснивања Заједнице српских општина.

У свом ауторском тексту, министар Селаковић посебно издваја позитивне економске показатеље  омогућене реформским мерама које је Влада Србије предузела 2014. године и захваљујући којима Србија упркос пандемији и њеним последицама има знатно бољи економски раст од многих држава чланица Европске уније.
Министар Селаковић је указао и на опредељеност Србије унапређењу односа са суседима, помирењу и укупном развоју на путу региона ка пуноправном чланству у Европској унији.

На крају, уз подсећање на изазове узроковане пандемијом, која показује да самостални напори држава нису довољни у суочавању са глобалним кризама и проблемима, министар спољних послова Србије Н. Селаковић наглашава да будућност морамо да планирамо заједно. Такође, указује на важност јединства европске породице, истичући спремност Србије да допринесе даљем јачању и јединству Европе.