Printer Friendly Version Уручење златне медаље за изузетан допринос у култури и промоцији пријатељских односа Републике Србије и Савезне Републике Немачке професору Роберту Ходелу @ 30 August 2021 10:11 AM

30.08.2021.

Амбасадор Србије у Немачкој др Снежана Јанковић је на свечаном пријему у Амбасади 27. августа, у својству личног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића, професору Роберту Ходелу, директору Института за славистику на Универзитету у Хамбургу, уручила Златну медаљу, којом га је председник Републике одликовао за изузетан допринос у култури и промоцији пријатељских односа Републике Србије и Савезне Републике Немачке.

Професор Роберт Ходел je током своје богате каријере највећи део свог рада усмерио на српску и јужнословенску књижевност, првенствено на реализам и модерну. Студирао је славистику, филозофију и етнологију у Берну, Санкт Петербургу, Москви и Новом Саду. Аутор је великог броја публикација, превода, антологија и коментара о српској и јужнословенској књижевности, са посебним фокусом на писце Иву Андрића, Момчила Настасијевића и Драгослава Михаиловића.

Уручујући одликовање лауреату, амбасадор Јанковић је истакла да високо ценимо што у свом свакодневном раду преноси ентузијазам и љубав према српском језику, култури и књижевности на будуће генерације слависта у Немачкој. Изразила је захвалност на посвећености професора Ходела јачању културних и научних веза између Србије и Немачке и промоцији српског језика и књижевности на читавом немачком говорном подручју, чиме се истовремено јачају немачко-српске везе.

Професор Роберт Ходел je рекао да му је велика част што прима ово високо одликовање Републике Србије. Нагласио је да је превођењем српске поезије искусио посебну врсту љубави и повезаности са српским језиком и Србијом.  Говорио је о необичном богатству и вредности наше књижевности, о којој се у свету још увек недовољно зна. На крају говора, истакао је вредност разноликости језика и култура, цитирајући члан 22 Повеље Евроске уније о темељним правима, који се залаже за поштовање културних, верских и језичких различитости.

Пријему су уз  породицу професора Ходела присуствовали и најистакнутији представници наше и немачке академске заједнице и медија из дијаспоре.

У програму након доделе одликовања окупљени су уживали у извођењу српске поезије по личном избору професора Ходела, на српском и у његовом преводу на немачки језик, а посебно је било запажено извођење изворних српских песама чланица културно-уметничког друштва Златни опанак из Берлина.