Printer Friendly Version Свечаност поводом обнове Споменика српском војнику, Кенигсбрик, Дрезден @ 3 September 2021 03:37 PM

03.09.2021.

Уз звуке “Боже правде” и “Тамо далеко” у извођењу војног оркестра из Дрездена, данас је у Кенигсбрику одржана свечаност поводом обнове Споменика српском војнику у Првом светском рату, подигнутог 1918. године. На иницијативу Амбасаде Србије у Берлину, немачко Удружење за старање о ратним гробљима је обновило споменик који се налази на месту некадашњег логора у Кенигсбрику, недалеко од Дрездена. У логор је транспортовано 4000 ратних заробљеника из Србије, од којих је 176 преминуло од последица тешког рада, болести и исцпљености.

Споменик српском војнику је дело француског вајара Edmonda Delphauta, који га је извајао према лику двојице српских заробљеника, а фигура, одевена у тадашњу војну униформу, приказана  је у положају војника извиђача. Током рата, у овај логор су интернирани и совјетски, француски и италијански заробљенци, али је српски споменик једини у том коплексу који приказује људску фигуру.

Данашњој свечаности су у име Амбасаде Републике Србије у Немачкој присуствовали конзул Милица Топаловић и изасланик одбране пуковник Ненад Милојевић, а са немачке стране присутнима су се обратили председник и потпредседница Парламента покрајине Саксонија др Матиас Реслер и Андреа Домбоис, градоначелница Kенигсбрика Грит Трукса Рихтер, као и представници Удружења за старање о ратним гробљима, бригадни генерал Дирк Бакен и др Дирк Рајц. 

Данашњим свечаним и достојанственим скупом покрајина Саксонија одала је почаст српским заробљеницима који су у Првом светском рату интернирани у логоре на њеној територији.