Printer Friendly Version Додела награда ученицима за најбоље радове написане у оквиру конкурса „Мој језик, мој свет – зашто учим српски језик“ @ 4 October 2021 03:25 PM

04.10.2021.

У Амбасади је 02. октобра о.г. одржана свечаност поводом доделе награда ученицима Допунске школе на српском језику у СРН за најбоље радове написане у оквиру литерарног конкурса „Мој језик, мој свет - зашто учим српски језик“. Овај конкурс је, на иницијативу амб. С.Јанковић, расписан поводом Дана словенске писмености 24. маја. Амбасада је намеравала да свечаност организује раније, одмах након проглашења резултата конкурса, али епидемиолошке мере у Берлину то до скоро нису дозвољавале.

На конкурсу је учествовало 115 ученика од 1. до 8. разреда основне школе из свих делова Немачке, од којих је награђено њих 12. Деци која су освојила награде припале су захвалнице и књиге наших чувених писаца које је обезбедила Амбасада, док је осталој деци Амбасада доделила пригодне похвалнице за учешће (које су им достављене по њиховим наставницама и координаторима за наставу који су присуствовали свечаности).

Циљ конкурса „Мој језик, мој свет - зашто учим српски језик“ био је да код наше деце која су рођена, расту и школују се у СРН, подстакнемо размишљања о томе зашто је битно да негују знање српског језика и ћириличног писма.

Амб. С.Јанковић је, обраћајући се присутнима, између осталог истакла да је важно да наша деца у расејању, користећи српски језик и у страној средини, ослушкују свој унутрашњи свет оличен у матерњем језику и језику њиховог порекла, да ослушкују скуп врлина, моралних и духовних карактеристика садржан у њему и све оно што чини српски идентитет, те да препознају његове вредности у себи и те вредности даље негују и прeносе.

Свечаности у Амбасади су присуствовали награђени ученици из Берлина, Хамбурга, Бремена, Штутгарта, Фрајбурга, Франкфурта на Мајни, Минхена и Гетингена, њихови родитељи и наставници, затим координатор Допунске школе за српски језик у Немачкој Биљана Букинац и координатор за покрајине Баден-Виртемберг и Баварска Татјана Поповић. Свечаности су присуствовали и генерални конзул РС у Минхену Божидар Вучуровић и генерални конзул РС у Штутгарту Драган Димитријевић. Присутни су били и представници медија - Телевизије српске дијаспоре из Минхена и Вести из Берлина.

Конкурс је наишао на веома леп пријем код деце, родитеља и наставника.  На свечности поводом доделе награда родитељи и наставници су посебно изразили захвалност Амбасади, оценивши да је ова иницијатива подстицајно деловала на њихову децу и изразили очекивање да ће таквих и сличних активности бити још више у будућности.