Printer Friendly Version Учешће амбасадора др Снежане Јанковић на онлајн конференцији у организацији Индустријске и трговинске коморе Источни Бранденбург о сарадњи са Србијом @ 5 November 2021 08:34 AM

04.11.2021.

У организацији Индустријске и трговинске коморе Источни Бранденбург  данас је, у оквиру програма „Источни Бранденбург се састаје са Балканом“ одржана онлајн Конференција о сарадњи са Србијом, на којој је уводно излагање имала амбасадор Снежана Јанковић.

Поред ње, иступали су и Франк Алетер, директор Немачко-српске привредне коморе из Београда, Ања Хилдебранд из компаније ALCA Mobil Logistics+Services GmbH из места Шторков и Марлен Беневиц из ИТК Источни Бранденбург, а учествовали су представници фирми из Србије и Немачке које су заинтересоване за сарадњу.

Амб. С. Јанковић је говорила о билатералним односима Р. Србије и Немачке, наглашавајући висок ниво политичког дијалога и његову динамику, као и одличне економске односе. Истакла је приоритете Владе Републике Србије и институционалну подршку јачању економске сарадње Р. Србије и СРН преко Привредне коморе и Развојне агенције Србије. Посебно је нагласила потенцијале за сарадњу које нуди иницијатива Отворени Балкан и позвала немачке компаније да прате њен развој и учествују у пројектима.

Истакла је да је, упркос пандемији, одржан изузетно висок ниво политичког дијалога са Немачком, што доказује и посета канцеларке Меркел Србији у септембру, као и посета потпредседнице Бундестага Клаудије Рот у октобру ове године.

Амбасадор Јанковић је истакла да је Немачка најважнији трговински партнер Србије, један од највећих инвеститора и донатора, са којим је обим спољнотрговинске сарадње у константном порасту, чак и у години пандемије. Подвлачећи да је преко 400 немачких компанија активно на српском тржишту, амбасадор Јанковић је рекла да оне запошљавају око 75 хиљада људи, уз напомену да је наш циљ да ускоро тај број достигне 100 хиљада. Важан фактор је и дуално образовање, које се реализује у сарадњи са бројним фирмама из СРН.

Наши грађани који живе и раде у Немачкој, којих је према званичним немачким статистикама око 237 хиљада, а по нашој процени, узимајући у обзир порекло, између 500 и 700 хиљада, представљају снажан кохезиони фактор и потенцијал за унапређење свеукупних односа две земље.

Амбасадор Јанковић је нагласила да је чланство Србије у ЕУ најважнији спољнополитички приоритет Р. Србије, уз уверење да ће нова методологија имати подстицајни ефекат и да ће убрзати преговарачки процес. Поред европских интеграција, регионална сарадња је у самом врху наших приоритета, при чему Немачка у томе има важну улогу кроз иницијативу Берлински процес, у коме је Србија један од најактивнијих чланова. Важан корак у унапређењу регионалне сарадње је и иницијатива Отворени Балкан, коју је Србија покренула заједно са Северном Македонијом и Албанијом али је отворена за све са ЗБ, и која има за циљ повезивање региона и његову припрему за интегрисање у ЕУ када се за то створе услови. Позвала је немачке компаније да искористе могућности које пружа иницијатива Отворени Балкан учешћем у њеним пројектима.

Нагласила је и да Привредна комора Србије и Развојна агенција подржавају учешће наших привредника на неким од најважнијих сајмова који се одржавају у Немачкој.

На крају, истакла је спремност Амбасаде Р. Србије у Берлину да пружи сваку помоћ и подршку немачким и српским компанијама које су заинтересоване за успостављање сарадње.

У оквиру програма „Источни Бранденбург се састаје са Балканом“, поред  онлајн конференције о сарадњи са Србијом, одржане су у истом формату и конференције са Хрватском и Бугарском, а сутра је на реду Босна и Херцеговина."