Printer Friendly Version Zvanična poseta ambasadora dr Snežane Janković Donjoj Saksoniji @ 26 November 2021 01:58 PM

26.11.2021.

Ambasador Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković boravila je 25. novembra u zvaničnoj poseti Donjoj Saksoniji, gde je imala sastanak sa Berndom Althusmanom, ministrom privrede, rada, saobraćaja i digitalizacije ove nemačke pokrajine. U razgovoru je bilo reči o daljem unapređenju privredne saradnje i ulaganja nemačkih kompanija u Srbiju.

Ambasador Janković je obavestila ministra Althusmana o pogodnostima ulaganja i prednostima srpske privrede, kao i rezultatima naše ekonomije, koju očekuje rast od preko 7 % BDP za 2021.  godinu. Takođe je navela da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju preko 73.000 radnika i da među njima značajno mesto zauzima firma „Кontinental“ iz Donje Saksonije, koja u Srbiji zapošljava preko 2.000 radnika. Uputivši poziv ministru Althusmanu da zajedno sa delegacijom privrednika poseti Srbiju, ambasador Janković je izrazila nadu da će uslovi poslovanja u Srbiji privući i druge kompanije iz ove nemačke pokrajine, koja je i sedište automobilske industrije.

Ministar Althusman je odgovorio da je Srbija u Nemačkoj prepoznata kao veoma pogodna destinacija za investicije. Naglasio je da su izuzetno pozitivna iskustva nemačkih investitora u našoj zemlji najbolja preporuka i za druge kompanije da slede njihov primer. Preneo je spremnost da se Privredna komora Donje Saksonije i njegovo ministarstvo angažuju na daljem unapređenju privrednih odnosa i povećanju obima trgovinske razmene između Srbije i Nemačke.