Printer Friendly Version „Перспектива за Балкан“ , Фракфуртер Алгемајне Цајтунг, 20. децембра 2021. године @ 22 December 2021 03:34 PM

20.12.2021.

Ауторски чланак објављен у новинама Фракфуртер Алгемајне Цајтунг, 20. децембра 2021. године

 

Еди Рама, премијер Албаније,

Александар Вучић, председник Србије и

Зоран Заев, премијер Северне Македоније

Европа није само континент, већ и визија. Међутим, грађани Западног Балкана, који су саставни део континента и ове визије, предуго су запостављени. Жеља наших људи да буду дочекани од стране чланица ЕУ више пута је осујећена унутрашњом политиком држава чланица, неиспуњавањем обећања и страхом од будућности. То је довело до разочарања, нестабилности, емиграције и немогућности привлачења великих инвестиција.

Ми, као политички лидери тих земаља, можемо или да се жалимо - или да урадимо нешто по том питању. Изабрали смо ово друго. У новембру 2019. потписали смо провизорни споразум о унапређењу Берлинског процеса преузимањем одговорности за продубљивање сарадње у региону.

Наша визија је да превазиђемо друштвене, економске и трговинске баријере које ометају економски раст нашег региона применом четири европске слободе у нашим земљама. Зато смо потписали споразуме који укидају граничне контроле како би роба могла да прође готово без одлагања и који омогућавају нашим грађанима да слободно раде у нашим земљама. Споразуми који успостављају механизме да наши грађани слободно путују између наших земаља – баш као што грађани ЕУ путују између својих земаља. Наша иницијатива, коју називамо „Отворени Балкан“, показала се ефикасном и корисном у превазилажењу тешког периода пандемије. 

Иако иницијатива „Отворени Балкан“ за сада обухвата само Србију, Албанију и Северну Македонију, отворена је за све чланице Западног Балкана. Користимо ову прилику и још једном позивамо све наше суседе да се придруже и понуде свом становништву погодности које ми нудимо нашим. Кроз слободно кретање људи, робе, капитала и услуга, наша сарадња може подстаћи трговину и раст и олакшати живот свима у нашем суседству. 

Често критиковани као „буре барута Европе“, као одговорни политичари не можемо дозволити да се наш регион врати у ноћне море прошлости, док ЕУ није у стању да учини више за своје проширење у овој фази. Имамо своје разлике, не слажемо се око неких политичких питања – али се сви слажемо да су европска економија и четири слободе пут који нашем региону даје наду у трајни мир. „Отворени Балкан“ није утешна награда уместо чланства у ЕУ; напротив, то је велики корак ка чланству. Као што је Европска заједница за угаљ и челик после Другог светског рата обележила рођење Европске уније, иницијатива за „Отворени Балкан“ остаће упамћена као прекретница која је наше народе приближила Европској унији – и пуноправном чланству у највећем светском трговинском блоку.

Надамо се да ће нова Влада Савезне Републике Немачке прихватити и подржати иницијативу  „Отворени Балкан“ као допринос пуној имплементацији Берлинског процеса. Неколико европских лидера и америчка влада су већ изразили своју подршку. Захваљујемо им се на томе. Предузетници и студенти из целог Западног Балкана су такође изразили своју подршку.Они су нам инспирација.

Сада би цела ЕУ требало да се придружи пуној подршци овој иницијативи и подстакне наше суседе да њену пуну имплементацију претворе из неопходности у чињеницу. Крајње је време да се сви народи и људи у региону удруже за бољу заједничку будућност. Ону која нуди стабилност, мир и виши животни стандард за све. Ону који се уздиже изнад сукоба прошлости и даје нашој деци наду и земље у којима заслужују да живе.