Printer Friendly Version Разговор амбасадорке др Снежане Јанковић са Оливером Шенком, министром за савезна питања и шефом државне канцеларије Саксоније @ 7 February 2022 03:32 PM

7.2.2022.

Амбасадор др Снежана Јанковић имала је данас видео конференцију са Оливером Шенком, министром за савезна питања и шефом државне канцеларије Саксоније.

У разговору је било речи о даљем унапређењу билатералне сарадње између Србије и Саксоније. Амбасадорка Јанковић је посебно истакла потенцијале које пружа привредна сарадња, узимајући у обзир да је већ 400 немачких компанија присутно у Србији и да запошљава 75 хиљада радника. Нагласила је да Србија, као и Саксонија, посебну пажњу поклања кластеру информационих технологија и микроелектронике и навела да премијерка Србије Ана Брнабић данас у Женеви са Светским економским форумом потписује Споразум о изградњи Центра за четврту индустријску револуцију. Министар Шенк се сложио да у овој области постоје велики потенцијали и предложио да се успостави ближа сарадња између привредних комора и релевантних научно-истраживачких институција у Србији и Саксонији.

У разговору је, такође, било речи о културној сарадњи у светлу важних јубилеја којима се обележава 200 година од сарадње Вука Стефановића Караџића и 240 година од сарадње Доситеја Обрадовића са Универзитетом у Лајпцигу, који се налази управо у Саксонији.

Као даље области потенцијалне сарадње идентификоване су  и борба против климатских промена, енергетска транзиција и иновације, у вези са чим је договорена подробнија размена мишљења у циљу конкретизације сарадње Србије и Саксоније.