Printer Friendly Version Razgovor ambasadorke dr Snežane Janković sa Majke Bilfelt, generalnom direktorkom Industrijske i trgovinske komore Hanovera @ 11 February 2022 02:46 PM

11.2.2022.

Ambasador dr Snežana Janković imala je video konferenciju sa Majke Bilfelt, generalnom direktorkom Industrijske i trgovinske komore Hanovera. Imajući u vidu da iz Donje Saksonije dolaze značajni investitori u srpsku privredu, među kojima je jedan od najvećih kompanija Кontinental iz Hanovera, ambasadorka Janković je predložila da se intenziviraju kontakti i saradnja između Privredne komore Srbije i Industrijske i trgovinske komore Hanovera. Predstavljajući rezultate u dosadašnjoj privrednoj saradnji Srbije i Nemačke, ambasadorka je istakla da preko 400 nemačkih firmi posluje u Srbiji i zapošljava preko 75 hiljada ljudi, te da među nemačkim investicijama ima sve više onih koji uz proizvodne otvaraju i svoje razvojno-istraživačke centre. Naglasila je da Srbija stavlja fokus na sektor informacionih tehnologija i da je upravo potpisan sporazum sa Svetskim ekonomskim forumom o osnivanju međunarodnog Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji. Ukazala je da, prevashodno zahvaljujući nemačkim kompanijama, sve uspešniji postaje model dualnog obrazovanja, koji je u Srbiji zaživeo poslednjih godina i zahvaljujući kojem je značajno smanjena stopa nezaposlenosti među mladima. Predložila je da Industrijska i trgovinska komora Hanovera zajedno sa Privrednom komorom Srbije organizuje prezentaciju potencijala srpske privrede, uz mogućnost direktnih kontakata između privrednika. Ambasadorka je uputila poziv generalnoj direktorki Industrijske i trgovinske komore Hanover Majke Bilfelt da, na čelu privredne delegacije, poseti Srbiju.

Majke Bilfelt je zahvalila na pozivu i rekla da bi se poseta mogla planirati sledeće godine. Istakla je da bi bilo veoma interesantno za predstavnike poslovnih krugova u Donjoj Saksoniji i Hanoveru da posete Srbiju i učestvuju na zajedničkoj prezentaciji potencijala za privrednu saradnju. Uputila je poziv ambasadorki da se u organizaciji  Industrijske i trgovinske komore Hanover obrati privrednicima u Donjoj Saksoniji i dodatno im približi prednosti ulaganja u srpsku privredu. M. Bilfelt je izrazila i nadu da će firme iz Srbije učestvovati na prestižnom Svetskom sajmu industrijskih tehnologija u Hanoveru, koji se održava 31 maja i 1. juna ove godine.