Printer Friendly Version Пријем у Амбасади поводом Дана државности Републике Србије @ 17 February 2022 09:56 AM

15.2.2022.

У Амбасади Републике Србије у Берлину свечаним пријемом је обележен Дан државности, у присуству званица из Службе канцелара, Бундестага, Министарства иностраних послова и других институција, као и из привредних и академских кругова Немачке.

Пријему су присуствовали и представници дијаспоре - председници српских удружења из Берлина, као и представници дипломатског кора.

"На Дан државности Републике Србије обележавамо два важна датума - почетак Првог српског устанка против Османског царства 1804. г. и доношење првог српског устава 1835. г, који је био најмодернији у тадашњој Европи" навела је амбасадорка Јанковић, додајући да је "српски народ тада био уједињен у борби за слободу и правду, вредности којима смо и данас посвећени".

Амбасадорка је истакла да је Србија данас модерна држава која тежи чланству у ЕУ, уз изградњу пријатељских односа са свим државама у свету. Напоменула је да је чланство у ЕУ наш главни спољнополитички циљ и захвалила се на немачкој помоћи и подршци Србији у испуњењу тог циља.

"Немачка је годинама уназад наш најзначајнији партнер у политичком и економском смислу и протеклу годину, упркос пандемији, обележио је интензиван политички дијалог" истакла је Јанковић, која је, између осталог, изразила уверење да ће Србија и са новом немачком владом наставити добру сарадњу у областима од заједничког интереса.

"Србија је након коренитих фискалних реформи постигла изузетне економске резултате и постала прва економија у региону по економском расту и привлачењу страних инвестиција" рекла је она. Јанковић је додала да је привредна сарадња најдинамичнија област сарадње Србије и Немачке и да у Србији тренутно послује преко 500 немачких компанија које запошљавају око 75.000 радника.

Подсетила је да односи наше две земље имају дугу и завидну традицију и истакла да крајем ове и почетком следеће године прослављамо 140 година од потписивања Трговинске и Конзуларне конвенције.

Она је подсетила и на обележавање два изузетно важна јубилеја у области културне сарадње, а то су 200 година од сарадње Вука Караџића са Гетеом, Шилером и браћом Грим и 240 година од студија Доситеја Обрадовића на Универзитету у Лајпцигу и Халеу.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је рекао да Немачка није само највећи економски партнер и један од највећих инвеститора у Србију, већ је и дестинација број један за извоз српских производа.

Он је истакао да је Немачка уложила преко три милијарде евра у Србију, у привреду и инфраструктуру.

Указао је и на значај иницијатива „Берлински процес“ и „Отворени Балкан“ истакавши да је њихов циљ економско повезивање и просперитет региона.