Printer Friendly Version Razgovor ambasadora dr Snežane Janković sa dr Nilsom Šmidom, spoljnopolitičkim portparolom poslaničke grupe SPD u Bundestagu @ 21 March 2022 08:33 AM

18.3.2022.

Ambasador Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković razgovarala je 18. marta sa dr Nilsom Šmidom, portparolom za spoljnu politiku poslaničke grupe Socijaldemokratske partije u Bundestagu.
Teme razgovora obuhvatile su evropske integracije Srbije i Zapadnog Balkana, regionalne odnose i saradnju, kao i bilateralne odnose Srbije i Nemačke, sa  fokusom na ekonomsku saradnju. N. Šmid je izrazio podršku procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, posebno imajući u vidu geopolitičke razloge koji iziskuju da se ovaj proces intenzivira i ubrza. Istakao je interes za unapređenje parlamentarne saradnje, kao i drugih oblasti naših bilateralnih odnosa, a posebno ekonomskih, koji su na visokom nivou.
Ambasadorka Janković je sagovornika upoznala sa reformskim procesom u Srbiji, istakavši da je pridruživanje Evropskoj uniji najznačajniji spoljnopolitički cilj naše zemlje. Takođe, informisala je dr Šmida o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o inicijativi “Otvoreni Balkan”, čiji je cilj unapređenje regionalne saradnje i povezivanje regiona u prosperitetno i atraktivno tržište uvođenjem sloboda Evropske unije.