Printer Friendly Version Председник Вучић у посети Савезној Републици Немачкој @ 5 May 2022 12:10 PM

04.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са канцеларом Савезне Републике Немачке Олафом Шолцом, са којим је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи, ситуацији у региону, као и кризи у Украјини.

Председник Вучић је након састанка изразио захвалност на срдачном гостопримству и прилици да говори о ставовима Србије, као и на искрености, отворености и добром разговору који је данас имао са немачким канцеларом, напомињући да је заједнички констатован велики успон у билатералним, а пре свега економским односима између Немачке и Србије.

 „Немачка је највећи и најзначајнији трговински партнер Србије исто као што је и Србија највећи трговински партнер Немачке на Западном Балкану. Пре само осам година, Немачка је Републици Србији била партнер број четири, док је данас убедљиво прва“, истакао је председник Вучић.

Председник Републике Србије је нагласио увереност канцелара Шолца у европску будућност целог региона Западног Балкана, напомињући да је то важно обећање за све људе на овим просторима, посебно за Србију.

„Говорили смо о још две велике и важне теме. Једна се тиче односа Србије према рату у Украјини. Указао сам на опредељивање наше земље о природи тог сукоба, два пута током важног гласања у Уједињеним нацијама, као и Организацији за европску сарадњу. Говорио сам о свим проблемима са којима се Србија суочава, уз кључно питање о регионалним односима. Имали смо отворен и садржајан разговор и захвалан сам на томе“, поручио је председник Вучић истичући да је немачком канцелару дао обећање да Србија неће бити узрочник било каквих проблема и да ће Западни Балкан имати и мир и стабилност.

Председник Вучић напоменуо је да се вечерас наставља дијалог са Приштином, те да се нада да ће се доћи до одређеног напретка по том питању.

„Даћемо све од себе да идемо ка компромисном решењу, да покушамо да проналазимо та компромисна решења, али она не могу бити само наша жеља, већ бих рекао да је реч компромис довољно јасна и нама, а и онима другима који у дијалогу учествују“, поручио је председник Вучић додајући да се радује скорој посети канцелара Шолца Београду.

Канцелар Савезне Републике Немачке Олаф Шолц је истакао да је разговор са председником Вучићем био плодотворан, те да је на путу за чланство у Европској унији најважније да Србија остане доследна на путу спровођења реформи.

„Немачка влада изричито потврђује европску перспективу земаља Западног Балкана. У интересу региона и Евроспке уније је да оне буду пуноправне чланице“, поручио је немачки канцелар.

Извор/Фото: www.predsednik.rs