Printer Friendly Version Србија поуздан партнер немачким компанијама @ 2 June 2022 08:34 AM

31.5.2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима Одбора немачке привреде за исток о јачању економске сарадње, пословању немачких компанија у Србији и перспективама улагања инвеститора из ове земље у нове области на српском тржишту.

Брнабић је, указујући на чињеницу да је Немачка међу водећим привредним и спољнотрговинским партнерима, оценила да је ова земља и један од најзначајнијих страних инвеститора у Србији.

Она је истакла да је Србија, захваљујући спроведеним реформама, поуздан партнер за немачке компаније које су, истовремено и инструмент успеха за српску економију у погледу система рада и технологија које доносе на наше тржиште.

Осим тога, економска сарадња све више укључује и инвестиције у високотехнолошком сектору, што представља, како је објаснила премијерка, и један од приоритетних задатака ове и будуће владе.

Представници Одбора немачке привреде за исток оценили су да је сарадња са Србијом веома добра и да постоји позитиван тренд раста, и то не само када је у питању долазак немачких компанија у Србију, већ и у квалитету њихових инвестиција.

На састанку је било речи и о сарадњи на пољу образовања, имајући у виду да Немачка представља једног од главних партнера Србије у развоју система дуалног образовања.

Дефинисане су и потенцијалне области сарадње, као што су енергетска транзиција, заштита животне средине и дигитализација.

Размењена су и мишљења о будућим корацима који би додатно олакшали пословање немачких инвеститора и допринели да будућа сарадња буде још успешнија.

Састанку је, поред представника Одбора немачке привреде за исток, присуствовао и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs