Printer Friendly Version Потписан споразум о сарадњи са Немачком у области културе, образовања и науке @ 10 June 2022 08:27 PM

10.6.2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб потписали су данас Споразум о сарадњи између влада двеју земаља у области културе, образовања и науке.

Брнабић је, након потписивања поменутог документа, навела да је ово резултат дуготрајног рада на усаглашавању свега онога што овај свеобухватни споразум садржи, додавши да је на томе рађено више од десет година.

Премијерка је истакла да ће тај споразум највише користити образовним институцијама, научним институтима, културним установама, филмској продукцији, али и младима, јер се тиче и сарадње у области омладинског предузетништва и спорта.

Она је подсетила на то да је Немачка наш најважнији трговински партнер и највећи билатерални донатор, при чему компаније уз те земље тренутно у Србији запошљавају више од 76.000 људи.

Прошле године смо са Немачком достигли рекордну робну размену, која је прешла 6,5 милијарди евра, а ако погледамо свеукупну размену и роба и услуга, она је у 2021. години достигла готово осам милијарди евра, навела је Брнабић.

Председница Владе је изразила задовољство због тога што се потписивањем споразума у области културе, образовања и науке додатно продубљује сарадња Србије са Немачком и стварају основе за још успешније партнерство у наредним годинама.

Захваљујем читавом тиму у Амбасади и Влади Немачке који су заједно са нама радили на овоме, испратили сваки корак и били довољно упорни како бисмо дошли данас до овога, рекла је премијерка.

Сада нам остаје, како је навела, лепши део посла, а то је имплементација, која ће бити пре свега на добробит младим људима, студентима, ученицима, научним и културним институцијама.

Шиб је изразио захвалност Влади Србије и премијерки на доприносу потписивању овог споразума, оценивши да се на овај начин сарадња у области културе, образовања и науке између две земље подиже на виши ниво.

Он је рекао да ће се Србија и Немачка, поред економског и технолошког повезивања, још више повезати и на друштвено-културном нивоу, додавши да сарадња у спорту треба да олакша олимпијским комитетима размену тренера, али и да споразум пружа основу за сарадњу музеја, младих и слично.

Амбасадор је, између осталог, навео да ће 26. јуна у Новом Саду бити одржан „Бетовен маратон“, када ће филхармоничари из Дортмунда и чланови Београдске филхармоније изводити све Бетовенове симфоније, истакавши да ће то продубити међусобно познавање култура.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs