Printer Friendly Version Помен страдалим Србима у Другом светском рату, Лукенвалде @ 28 June 2022 11:38 AM

25.6.2022.

На гробљу на месту бившег логора за ратне војне заробљенике из Другог светског рата Шталаг III А,  у граду Лукенвалде, 25. јуна 2022. године свештеници Српске православне цркве из Берлина одржали су Видовдански помен. Помену су присуствовали представници града Лукенвалде, као и 30-так верника СПЦ. Испред Амбасаде Р.Србије у Берлину помену су присуствовали први саветник Иво Војводић и изасланик одбране пуковник Ненад Милојевић, који су положили ловоров венац на заједнички споменик подигнут свим страдалима у логору током рата, међу којима се налазе остаци 60 наших сународника, припадника Југословенске војске.

И.Војводић је, захваливши се домаћинима на бризи о гробљу и спомен обележју, истакао да се и данас, након више деценија, са дубоким пијететом чува сећање на наше невино настрадале сународнике у једном суровом рату. Међутим, то није само неговање културе сећања на страдале, већ уједно и опомена о томе какву патњу рат доноси, као и да борба за мир не сме да има цену.

Присутнима је такође прочитан говор градоначелице града Лукенвалде Елизабет Херцог фон дер Хајде, која ове године није била у могућности да присуствује.