Printer Friendly Version Отворена изложба „Вук и Немци“ у Баварској државној библиотеци, Минхен, 01. јули – 30. децембар 2022. @ 1 July 2022 03:20 PM

01.07.2022.

Данас је у Баварској државној библиотеци у Минхену, једној од најзначајнијих културно-просветних установа у Немачкој, отворена изложба „Вук и Немци“, коју организује Амбасада Р.Србије у Берлину.

Изложба, коју је на иницијативу амб. С.Јанковић сачинила Вукова задужбина у Београду, представља својеврсно сведочанство о сарадњи Вука Стефановића Караџића са знаменитим Немцима попут Гетеа, Шилера, браће Грим и других, као и о времену које је пре готово 200 година провео у Немачкој.

Изложба се одржава уживо (најава на: https://www.bsb-muenchen.de/veranstaltungen-und-ausstellungen/ausstellungen/kabinettpraesentationen/ ), као и у дигиталном формату, и трајаће до 30. децембра 2022. године.

Ово је прво приказивање изложбе „Вук и Немци“, која ће, поред Баварске државне библиотеке, гостовати и у другим универзитетским и културним центрима широм Немачке.

Она је такође прва у низу активности које Амбасада планира да организује у сусрет 140. годишњици од потписивања Конзуларне и Трговинске конвенције и успостављања односа између Краљевине Србије и Немачког Царства.