Printer Friendly Version Otvorena izložba „Vuk i Nemci“ u Bavarskoj državnoj biblioteci, Minhen, 01. juli – 30. decembar 2022. @ 1 July 2022 03:21 PM

01.07.2022.

Danas je u Bavarskoj državnoj biblioteci u Minhenu, jednoj od najznačajnijih kulturno-prosvetnih ustanova u Nemačkoj, otvorena izložba „Vuk i Nemci“, koju organizuje Ambasada R.Srbije u Berlinu.

Izložba, koju je na inicijativu amb. S.Janković sačinila Vukova zadužbina u Beogradu, predstavlja svojevrsno svedočanstvo o saradnji Vuka Stefanovića Karadžića sa znamenitim Nemcima poput Getea, Šilera, braće Grim i drugih, kao i o vremenu koje je pre gotovo 200 godina proveo u Nemačkoj.

Izložba se održava uživo (najava na: https://www.bsb-muenchen.de/veranstaltungen-und-ausstellungen/ausstellungen/kabinettpraesentationen/ ), kao i u digitalnom formatu, i trajaće do 30. decembra 2022. godine.

Ovo je prvo prikazivanje izložbe „Vuk i Nemci“, koja će, pored Bavarske državne biblioteke, gostovati i u drugim univerzitetskim i kulturnim centrima širom Nemačke.

Ona je takođe prva u nizu aktivnosti koje Ambasada planira da organizuje u susret 140. godišnjici od potpisivanja Konzularne i Trgovinske konvencije i uspostavljanja odnosa između Kraljevine Srbije i Nemačkog Carstva.