Printer Friendly Version Присуство представника Амбасаде на обележавању 70 година од оснивања Лужичкосрпске гимназије у Котбусу @ 14 September 2022 12:43 PM

10.9.2022.

На позив представника Лужичких Срба М. Тадић је у име Амбасаде присуствовао обележавању 70 година од оснивања Лужичкосрпске гимназије у Котбусу, 10. септембра. У свечаном делу програма приређен је концерт омладинског хора Лужичких Срба из Бауцена „Сербска културна бригада“. Хор основан 1949. године изводио је дела најпознатијих лужичкосрпских композитора и текстописаца Х. Зејлера и К. А. Коцора који су заједнички стварали током 19. века, а који су између осталог компоновали и химну Лужичких Срба „Лепа Лужица“. Након званичног дела за госте је приређен и концерт модерне лужичкосрпске музике.

Свечаности су, поред великог броја посетилаца, присуствовали и представници Лужичких Срба из Горње и Доње Лужице, као и званичници Министарства културе Бранденбурга на чијој територији се Котбус налази. Организатори су најсрдачније захвалили на присуству представника Амбасаде Србије и изразили интерес за даљим јачањем контаката и сарадње.