Printer Friendly Version Интервју амбасадора Снежане Јанковић за немачки лист Süddeutsche Zeitung @ 20 October 2022 11:56 AM

20.10.2022.

У јутрашњем издању дневног листа Süddeutsche Zeitung објављен је интервју са амбасадором С. Јанковић у оквиру ширег текста под насловом „Србија најављује строже визне мере“.

На почетку чланка је дат осврт на недавну изјаву МУП СР Немачке Н. Фејзер да Србија „мора да усклади своју визну политику са ЕУ сада, а не некад“, уз наводе да се број ирегуларних миграната значајно повећао у Немачкој, између осталог и због безвизног режима који Србија има према неким земљама попут Индије, Кубе, Туниса и Бурундија, одакле мигранти долазе у Србију, па затим настављају свој пут према ЕУ. Такође је наведена изјава МУП Фејзер да би ова пракса могла да угрози евроинтеграције Србије, као и изјава комесара ЕУ И. Јохансoн да би Србија морала да буде „кажњена“ укидањем безвизног режима за грађане Србије за путовања у ЕУ.

Амбасадор С. Јанковић је у интервјуу истакла забринутост због оваквог извештавања, рекавши да се стиче утисак да је визна политика Србије главни проблем у вези са ирегуларним миграцијама према ЕУ. Негирала је такав наратив, указујући на званичну статистику Србије, по којој је највећи број миграната од почетка године у Србију ушао из Бугарске, С. Македоније и Албаније, док је само 6,67% њих ушло преко аеродрома у Београду. Навела је да још увек највећи број миграната долази из Авганистана, Сирије и Пакистана. Амбасадор С. Јанковић је такође истакла да је Србија разумела забринутост немачких и европских партнера и да жели да заједно са њима допринесе решењу овог проблема. Нагласила је да су већ пооштрена правила за улазак у земљу за држављане Индије, Бурундија, Кубе и Туниса, који сада, приликом уласка у авион на почетној дестинацији, морају, између осталог, да покажу и своју повратну авионску карту. Подсетила је на изјаву председника А. Вучића да ће Србија до краја године значајно ускладити своју визну политику са визном политиком ЕУ, као и да је у ту сврху формирана посебна радна група Владе.

Амбасадор С. Јанковић се оштро супротставила инсинуацијама у појединим немачким медијима да је такав визни режим уперен против држава ЕУ које су признале независност тзв. Косова, као и да Србија то ради по налогу Москве како би се мигранти циљано усмеравали ка ЕУ, рекавши да такав визни режим са многим земљама датира још из времена бивше Југославије и представља наслеђе из тог доба.

У тексту се додаје да је Југославија била земља оснивач Покрета несврстаних будући да у време хладног рата није желела да се прикључи ниједном од блокова.“