Printer Friendly Version Intervju ambasadora Snežane Janković za nemački list Süddeutsche Zeitung @ 20 October 2022 11:58 AM

20.10.2022.

U jutrašnjem izdanju dnevnog lista Süddeutsche Zeitung objavljen je intervju sa ambasadorom S. Janković u okviru šireg teksta pod naslovom „Srbija najavljuje strože vizne mere“.

Na početku članka je dat osvrt na nedavnu izjavu MUP SR Nemačke N. Fejzer da Srbija „mora da uskladi svoju viznu politiku sa EU sada, a ne nekad“, uz navode da se broj iregularnih migranata značajno povećao u Nemačkoj, između ostalog i zbog bezviznog režima koji Srbija ima prema nekim zemljama poput Indije, Кube, Tunisa i Burundija, odakle migranti dolaze u Srbiju, pa zatim nastavljaju svoj put prema EU. Takođe je navedena izjava MUP Fejzer da bi ova praksa mogla da ugrozi evrointegracije Srbije, kao i izjava komesara EU I. Johanson da bi Srbija morala da bude „kažnjena“ ukidanjem bezviznog režima za građane Srbije za putovanja u EU.

Ambasador S. Janković je u intervjuu istakla zabrinutost zbog ovakvog izveštavanja, rekavši da se stiče utisak da je vizna politika Srbije glavni problem u vezi sa iregularnim migracijama prema EU. Negirala je takav narativ, ukazujući na zvaničnu statistiku Srbije, po kojoj je najveći broj migranata od početka godine u Srbiju ušao iz Bugarske, S. Makedonije i Albanije, dok je samo 6,67% njih ušlo preko aerodroma u Beogradu. Navela je da još uvek najveći broj migranata dolazi iz Avganistana, Sirije i Pakistana. Ambasador S. Janković je takođe istakla da je Srbija razumela zabrinutost nemačkih i evropskih partnera i da želi da zajedno sa njima doprinese rešenju ovog problema. Naglasila je da su već pooštrena pravila za ulazak u zemlju za državljane Indije, Burundija, Кube i Tunisa, koji sada, prilikom ulaska u avion na početnoj destinaciji, moraju, između ostalog, da pokažu i svoju povratnu avionsku kartu. Podsetila je na izjavu predsednika A. Vučića da će Srbija do kraja godine značajno uskladiti svoju viznu politiku sa viznom politikom EU, kao i da je u tu svrhu formirana posebna radna grupa Vlade.

Ambasador S. Janković se oštro suprotstavila insinuacijama u pojedinim nemačkim medijima da je takav vizni režim uperen protiv država EU koje su priznale nezavisnost tzv. Кosova, kao i da Srbija to radi po nalogu Moskve kako bi se migranti ciljano usmeravali ka EU, rekavši da takav vizni režim sa mnogim zemljama datira još iz vremena bivše Jugoslavije i predstavlja nasleđe iz tog doba.

U tekstu se dodaje da je Jugoslavija bila zemlja osnivač Pokreta nesvrstanih budući da u vreme hladnog rata nije želela da se priključi nijednom od blokova.“