Printer Friendly Version Састанак амбасадора Републике Србије у Немачкој др Снежане Јанковић са државном министарком за Европу и климу у МИП Немачке др Аном Лирман, 20. октобра 2022. године @ 20 October 2022 04:27 PM

20.12.2022

Амбасадор Републике Србије у Немачкој др Снежана Јанковић имала је састанак са државном министарком у Министарству спољних послова Немачке др Аном Лирман. У разговору је било речи о даљем напретку Србије у процесу евроинтеграција. Такође, амбасадорка Јанковић је обавестила државну министарку Лирман о напорима Србије ка јачању удела обновљивих извора енергије у укупној енергетској потрошњи, као и напорима за диверсификацију снабдевања енергентима. Подсетивши да Република Србија има потписан Меморандум о разумевању о климатском партнерству са Немачком, као једна од свега неколико земаља у свету и једина земља из Европе, амбасадорка Јанковић је истакла да то пружа основ за још снажнију сарадњу Србије и Немачке у области Зелене агенде и еколошких пројеката. Државна министарка Лирман је изнела спремност Министарства спољних послова Немачке да на том пољу тесно сарађује са Србијом.

У разговору је било речи и о другим актуелним темама у региону Западног Балкана, попут састанака у оквиру Берлинског процеса, дијалога Београда и Приштине и даљих реформи у Србији у области европских интеграција. Обострано је изнето очекивање да ће на самиту Берлинског процеса бити усвојени значајни договори, који ће допринети даљем повезивању и јачању сарадње на Западном Балкану.