Printer Friendly Version Sastanak ambasadora Republike Srbije u Nemačkoj dr Snežane Janković sa državnom ministarkom za Evropu i klimu u MIP Nemačke dr Anom Lirman, 20. oktobra 2022. godine @ 20 October 2022 04:28 PM

20.12.2022

Ambasador Republike Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković imala je sastanak sa državnom ministarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke dr Anom Lirman. U razgovoru je bilo reči o daljem napretku Srbije u procesu evrointegracija. Takođe, ambasadorka Janković je obavestila državnu ministarku Lirman o naporima Srbije ka jačanju udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji, kao i naporima za diversifikaciju snabdevanja energentima. Podsetivši da Republika Srbija ima potpisan Memorandum o razumevanju o klimatskom partnerstvu sa Nemačkom, kao jedna od svega nekoliko zemalja u svetu i jedina zemlja iz Evrope, ambasadorka Janković je istakla da to pruža osnov za još snažniju saradnju Srbije i Nemačke u oblasti Zelene agende i ekoloških projekata. Državna ministarka Lirman je iznela spremnost Ministarstva spoljnih poslova Nemačke da na tom polju tesno sarađuje sa Srbijom.

U razgovoru je bilo reči i o drugim aktuelnim temama u regionu Zapadnog Balkana, poput sastanaka u okviru Berlinskog procesa, dijaloga Beograda i Prištine i daljih reformi u Srbiji u oblasti evropskih integracija. Obostrano je izneto očekivanje da će na samitu Berlinskog procesa biti usvojeni značajni dogovori, koji će doprineti daljem povezivanju i jačanju saradnje na Zapadnom Balkanu.