Printer Friendly Version Одлична привредна и економска сарадња са Немачком @ 25 October 2022 01:24 PM

24.10.2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министарком за европске послове и климатска питања Савезне Републике Немачке Аном Лирман о билатералним односима, наставку европских интеграција Србије, дијалогу Београда и Приштине, као и о енергетској сарадњи.

Брнабић је упознала саговорницу са плановима свог новог кабинета, истакавши да посвећеност пуноправном чланству у Европској унији остаје приоритет.

Она је навела да је привредна и економска сарадња са Немачком одлична, као и да немачке компаније запошљавају 78.000 људи у Србији, што изузетно ценимо.

Према њеним речима, изазови који су пред Србију, као и друге европске земље постављени када је реч о енергетици, захтевају нови приступ том проблему, што подразумева велика улагања у развој енергетске инфраструктуре, а посебно у нове изворе зелене енергије.

Премијерка је навела да ће међусобна сарадња по том питању бити од значаја.

Говорећи о наставку дијалога са Приштином, Брнабић је још једном указала на то да је Београд учинио све што је Бриселским споразумом предвиђено и да очекује да Приштина формира Заједницу српских општина.

Лирман се сагласила са председницом Владе да српско-немачка сарадња има простора за развој, посебно истакавши значај наставка сарадње у оквиру Берлинског процеса, која је важна за будућност свих људи који живе на овом простору, посебно младих.

Уједно, министарка је исказала захвалност за предузете кораке по питању усаглашавања са визном политиком ЕУ, и уједно истакла важност већег усаглашавања Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs