Printer Friendly Version Интервју амбасадора Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежане Јанковић за „Rozhlad“, културни часопис Лужичких Срба @ 4 November 2022 02:41 PM

4.11.2022.

Амбасадор Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежана Јанковић је дала интервју за „Rozhlad“, културни часопис Лужичких Срба из Бауцена, који је објављен у најновијем издању овог часописа. У интервјуу је истакла да су Срби у културолошком погледу веома блиски и историјски повезани са Лужичким Србима, али да већина наших грађана до сада није имала прилике да се подробније упозна са културом Лужичких Срба. Стога сматра веома битним да интересовање за наше боље међусобно упознавање и те како постоји, као добар темељ на којем можемо да градимо ближе односе.

Имајући у виду изразиту културолошку блискост, која се огледа и у језику, обичајима и ношњи, амбасадорка Јанковић је истакла да би било добро да обе стране начине озбиљнији напор да једни друге боље упознамо, између осталог и кроз сарадњу наших културних и образовних институција. Своје интересовање за сарадњу са Лужичким Србима објаснила је осећајем велике блискости у језичком и културолошком смислу, али и чињеницом да упркос томе до сада није било много контаката између наших народа. Простор за сарадњу види у бројним областима, од просвете, науке и културе па до економије, истакавши да је посебно важно пре свега се фокусирати на културну сарадњу, која нам пружа прилику да се боље упознамо и увидимо све сличности које нас повезују.

Амбасадорка Снежана Јанковић се осврнула и на своју посету Доњој Лужици  у мају ове године, оценивши је изузетно успешном. Нагласила је да је то био само први корак ка успостављању сарадње са Лужичким Србима и изразила наду да ће имати прилике да посети и друге регионе у којима живе Лужички Срби и да ће из тих контаката произаћи обострано корисна, духовно обогаћујућа сарадња двају блиских народа, Срба и Лужичких Срба.

Интервју можете погледати ОВДЕ.