Printer Friendly Version Intervju ambasadora Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežane Janković za „Rozhlad“, kulturni časopis Lužičkih Srba @ 4 November 2022 02:46 PM

4.11.2022.

Ambasador Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežana Janković je dala intervju za „Rozhlad“, kulturni časopis Lužičkih Srba iz Baucena, koji je objavljen u najnovijem izdanju ovog časopisa. U intervjuu je istakla da su Srbi u kulturološkom pogledu veoma bliski i istorijski povezani sa Lužičkim Srbima, ali da većina naših građana do sada nije imala prilike da se podrobnije upozna sa kulturom Lužičkih Srba. Stoga smatra veoma bitnim da interesovanje za naše bolje međusobno upoznavanje i te kako postoji, kao dobar temelj na kojem možemo da gradimo bliže odnose.

Imajući u vidu izrazitu kulturološku bliskost, koja se ogleda i u jeziku, običajima i nošnji, ambasadorka Janković je istakla da bi bilo dobro da obe strane načine ozbiljniji napor da jedni druge bolje upoznamo, između ostalog i kroz saradnju naših kulturnih i obrazovnih institucija. Svoje interesovanje za saradnju sa Lužičkim Srbima objasnila je osećajem velike bliskosti u jezičkom i kulturološkom smislu, ali i činjenicom da uprkos tome do sada nije bilo mnogo kontakata između naših naroda. Prostor za saradnju vidi u brojnim oblastima, od prosvete, nauke i kulture pa do ekonomije, istakavši da je posebno važno pre svega se fokusirati na kulturnu saradnju, koja nam pruža priliku da se bolje upoznamo i uvidimo sve sličnosti koje nas povezuju.

Ambasadorka Snežana Janković se osvrnula i na svoju posetu Donjoj Lužici  u maju ove godine, ocenivši je izuzetno uspešnom. Naglasila je da je to bio samo prvi korak ka uspostavljanju saradnje sa Lužičkim Srbima i izrazila nadu da će imati prilike da poseti i druge regione u kojima žive Lužički Srbi i da će iz tih kontakata proizaći obostrano korisna, duhovno obogaćujuća saradnja dvaju bliskih naroda, Srba i Lužičkih Srba.

Intervju možete pogledati OVDE.