Printer Friendly Version Додела награда ученицима Допунске школе на српском језику у Немачкој за најбоље радове написане у оквиру конкурса „Српски језик, чувар нашег идентитета“ @ 7 November 2022 02:31 PM

5.11.2022.

У Амбасади је 05. новембра одржана свечаност поводом доделе награда ученицима Допунске школе на српском језику у Савезној Републици Немачкој за најбоље радове написане у оквиру литерарног конкурса „Српски језик, чувар нашег идентитета“. Овај конкурс је, на иницијативу амбасадорке др Снежане Јанковић, реализован другу годину за редом у Амбасади у Берлину.

На конкурсу је учествовало 56 ученика од 1. до 8. разреда основне школе из свих делова Немачке, од којих је награђено њих 12. Најбољи радови награђени су захвалницама и књигама наших чувених писаца које је обезбедила Амбасада, док је осталој деци Амбасада доделила пригодне похвалнице за учешће.

Циљ конкурса је био да код наше деце која су рођена, расту и школују се у Немачкој, подстакнемо размишљања о томе зашто је битно да негују знање српског језика и ћириличног писма.

Обраћајући се присутнима, амбасадорка др Снежана Јанковић је, између осталог, истакла да је заједнички задатак Амбасаде и Допунске школе на српском језику да код наше деце у расејању негују српски језик и ћирилично писмо, чувајући на тај начин и њихов идентитет и свест о коренима. Захвалила се родитељима, који поред бројних обавеза значајно доприносе раду допунских школа у Немачкој и издвајају време како би њихова деца редовно похађала наставу српског језика.

Свечаности у Амбасади су присуствовали награђени ученици из Берлина, Хамбурга, Франкфурта на Мајни и Минхена, њихови родитељи и наставници, као и координатор Допунске школе за српски језик у Немачкој Биљана Букинац.