Printer Friendly Version Dodela nagrada učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku u Nemačkoj za najbolje radove napisane u okviru konkursa „Srpski jezik, čuvar našeg identiteta“ @ 7 November 2022 02:32 PM

5.11.2022.

U Ambasadi je 05. novembra održana svečanost povodom dodele nagrada učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku u Saveznoj Republici Nemačkoj za najbolje radove napisane u okviru literarnog konkursa „Srpski jezik, čuvar našeg identiteta“. Ovaj konkurs je, na inicijativu ambasadorke dr Snežane Janković, realizovan drugu godinu za redom u Ambasadi u Berlinu.

Na konkursu je učestvovalo 56 učenika od 1. do 8. razreda osnovne škole iz svih delova Nemačke, od kojih je nagrađeno njih 12. Najbolji radovi nagrađeni su zahvalnicama i knjigama naših čuvenih pisaca koje je obezbedila Ambasada, dok je ostaloj deci Ambasada dodelila prigodne pohvalnice za učešće.

Cilj konkursa je bio da kod naše dece koja su rođena, rastu i školuju se u Nemačkoj, podstaknemo razmišljanja o tome zašto je bitno da neguju znanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Obraćajući se prisutnima, ambasadorka dr Snežana Janković je, između ostalog, istakla da je zajednički zadatak Ambasade i Dopunske škole na srpskom jeziku da kod naše dece u rasejanju neguju srpski jezik i ćirilično pismo, čuvajući na taj način i njihov identitet i svest o korenima. Zahvalila se roditeljima, koji pored brojnih obaveza značajno doprinose radu dopunskih škola u Nemačkoj i izdvajaju vreme kako bi njihova deca redovno pohađala nastavu srpskog jezika.

Svečanosti u Ambasadi su prisustvovali nagrađeni učenici iz Berlina, Hamburga, Frankfurta na Majni i Minhena, njihovi roditelji i nastavnici, kao i koordinator Dopunske škole za srpski jezik u Nemačkoj Biljana Bukinac.